Jyväskylän Pyöräilyviikko kannustaa loikkaamaan satulaan 4.–12.5.2019

Jyväskylän kaupunki
Tiedote viestimille 26.4.2019

Jyväskylän Pyöräilyviikko kannustaa loikkaamaan satulaan 4.–12.5.

Suomen huikeinta ja suosituinta Pyöräilyviikkoa vietetään Jyväskylässä. 17. kertaa järjestettävän Jyväskylän Pyöräilyviikon ohjelma tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Viikolla on tarjolla pyöräilyteemaista ohjelmaa yhteensä 61 tapahtuman verran.

Pyöräilyviikon suojelijana toimii Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen. Hämäläinen avaa viikon lauantaina 4.5. klo 12 kävelykadulla.

Fillarifestarit Jyväskylän keskustassa 4.–5.5.

Pyöräilyviikko käynnistyy vauhdikkaasti kaksipäiväisillä Fillarifestareilla. Festarit alkavat jo perjantaina hyväntekeväisyyspyöräilyllä, jossa poljetaan kuntopyörillä yön yli. Tapahtuman tukijat lahjoittavat jokaisesta poljetusta kilometristä yhden euron Lasten Syöpäsäätiö Aamulle ja Sylva ry:lle.

Lauantaina kävelykadulla on tarjolla muun muassa Pyöräily ja hyvinvointi -messut, Emma Salokosken ja Panssarijunan ilmaiskonsertit, mentalisti Jose Ahosen esitys sekä useat huimat BMX- ja fillaritrial-näytökset.

Lauantaina klo 13–14 juhlitaan keskustan kaduilla perinteisessä Pyöräparaatissa. Paraatissa ovat mukana muun muassa yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja Jyväskylän vuoden 2019 lapsipyöräilypormestari Venla Vienola. Paraatiin osallistuakseen tarvitsee vain oman polkupyörän.

Sunnuntaina festarit jatkuvat Kauppakadun pihakadulla Kirkkopuiston laidalla. Festareihin sisältyvät esimerkiksi Pyöräilykirppis ja lasten taitoajorata. Leikkimielinen ja näyttävä Jopo & Stark Fillaripulling eli samalla pyöräpullingin SM-kisa haastaa osallistujat kiskomaan pyörällä painoketjua 30 metrin verran.

Kyllä pyörille -seminaari ja Vaikuttajien Pyöräily maanantaina 6.5.

Pyörällä kulkemisen edistämiseen ja pyöräilyolosuhteisiin paneudutaan erityisesti Kyllä pyörille -seminaarissa ja Vaikuttajien Pyöräilyllä maanantaina 6.5. Seminaarissa kuullaan Suomen parhaista pyöräilyn edistämisen käytännöistä, koulumatkapyöräilyn turvallisuudesta sekä Jyväskylän pyöräilyolosuhteiden haasteista ja tulevista hankkeista. Seudun päättäjät on kutsuttu omakohtaiselle Vaikuttajien Pyöräilylle.

Pyöräilyviikkoa järjestetään pyörällä kulkemisen edistämiseksi ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Valtioneuvoston päätöksen mukaan pyörämatkojen määrää pyritään lisäämään 30 % vuoteen 2030 mennessä. Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelmassa tavoitellaan pyöräilyn kulkutapaosuuden kaksinkertaistamista vuoteen 2025 mennessä.

WHO:n mukaan jokainen uusi pyörällä kulkeva säästää yhteiskunnan terveysmenoja 0,7 € ajettua kilometriä kohden. Liikenne- ja viestintäministeriö on laskenut, että kävely- ja pyörämatkojen lisääminen 20 prosentilla toisi yhteiskunnalle 4 miljardin euron terveyshyödyt.

Pyörällä töihin, kouluun ja kauppaan

Viikolla on useita teemapäiviä, esimerkiksi Pyörällä kauppaan 7.5., Pyörällä kouluun 8.5. ja Pyörällä kauppaan 10.5. Pyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat kaikki keskisuomalaiset sekä yritykset, yhdistykset ja koulut päivien viettoon!

Yrityksiä kannustetaan palkitsemaan pyörällä kulkevia työntekijöitään. Lasten vanhemmat voivat kannustaa pyöräilyyn esimerkiksi vähentämällä tarpeettomia koulukuskauksia. Liikkeet voivat osallistua vaikkapa fillariparkkeja kehittämällä.

Pyörällä kulkevia kiitetään tiistaina 7.5. ilmaisella fillariaamiaisella. Puuroaamupala katetaan Jyväsjärven sataman Suomen Suvi -laivaan. Myös yliopistolla on tarjolla ilmainen aamiainen.

Katso koko viikon ohjelma: www.pyorailyviikko.fi. Infoa on kattavasti myös Facebookissa: www.facebook.com/Pyorailyviikko.

Pyöräilyviikon järjestäjät

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry ja Jyväskylän kaupunki ovat viikon pääjärjestäjät. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi JAPA ry, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos. Viikon rahoittavat pääasiassa Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto. Viikko sisältyy JYPSin Kyllä pyörille -hankkeeseen, joka toteutetaan liikkumisen ohjauksen valtionavulla.

Lisätiedot

  • projektipäällikkö Teemu Tenhunen, JYPS, pj (at) jyps.fi, 041 544 2195
  • fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, Jyväskylän kaupunki, kati.kankainen (at) jyvaskyla.fi, 014 266 8063