• JYVÄSKYLÄN PYÖRÄILYVIIKON 4.–12.5.2024 OHJELMA

Lauantaista 4.5. sunnuntaihin 12.5.2024

Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

TAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
Alennuksia pyörällä kulkevilleAlennuksia pyörällä kaupoissa ja liikkeissä asioiville!

www.pyorailyviikko.fi/edut/
Jyväskylä
Fenix Kolmen järven kiertoFillaroi Pyöräilyviikolla (4.5. klo 0.00–12.5. klo 23.59) omatoimisesti noin 25 km:n pyörätiereittiä Palokka-, Alva- ja Korttajärvien ympäri.

Laske ajamasi kierrokset yhteen ja ilmoita niiden määrä nettilomakkeella viimeistään maanantaina 13.5. Leikkimielisen tapahtuman osallistujien kesken arvotaan Fenix-valaisimien lahjoittamia pyöränvaloja ja muita palkintoja, ja eniten ajaneetkin palkitaan!

Reitillä on hienoja vesistö-, metsä- ja maalaismaisemia. Reitti kulkee koko matkan asfaltoituja pyöräteitä pitkin. Reitillä on kolme uutta pyörätieosuutta.

Aja reitillä rauhallisesti ja liikennesääntöjä noudattaen. Hidasta kävellen liikkuvien kohdalla ja väistä heidät riittävän kaukaa. Varo erityisesti risteävää liikennettä.

Reittikartta

Tapahtuman tiedote

Tapahtuma Facebookissa

Kierrosten ilmoittaminen
Palokka-, Alva- ja Korttajärvien ympäri

Lauantai 4.5.

Fillarifestarit ja valtakunnallinen Pyörä kuntoon -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

12.00–18.00FILLARIFESTARITFillarifestarit Jyväskylän keskustassa!

Fillarifestarien nettisivu
Kauppakadun pihakatu
12.00–18.00FILLARIFESTARIT: Pyöräilyviikon ja JYPSin esittelypistePyöräilyviikon ja JYPSin teltalla voi esimerkiksi kysellä pyöräilystä ja fillarilla liikkumisesta sekä Pyöräilyviikosta, liittyä yhdistykseen kampanjahintaan, ostaa I Cycle JKL -logollisia paitoja ja huppareita sekä noutaa ilmaiseksi useiden Keski-Suomen paikkakuntien I Cycle -pyörätarroja. Myös yhdistyksen ajovaatteita on ostettavissa.Kauppakadun pihakatu
12.30–12.40FILLARIFESTARIT: Pyöräilyviikon avausAvaajana viikon suojelija, muusikko Ossi Valpio.Kauppakadun pihakatu
12.40–12.50FILLARIFESTARIT: Jyväskylän lapsipyöräilypormestari 2024–2025Jyväskylän lapsipyöräilypormestari 2024–2025 esiintyy ensimmäisen kerran ja hänelle luovutetaan vuodeksi käyttöön Ride Cycle Storen lahjoittama pormestarin virkapyörä.

Lapsipyöräilypormestarin valitsevat vuosittain Jyväskylän kaupunki, Lasten parlamentti ja JYPS.
Kauppakadun pihakatu
12.50–13.00FILLARIFESTARIT: Pyöräparaatin ohjeistusOhjeistetaan toiminta paraatissa.Kauppakadun pihakatu
13.00–14.00FILLARIFESTARIT: Jyväskylän 14. PyöräparaatiIloinen kaikille avoin tapahtuma, jossa fillaroidaan kulkueena kaupungin kaduilla. Mukana on monenlaisia fillareita ja musiikkia! Osallistuminen on hauskaa ja samalla vaikutamme yhdessä pyörällä kulkemisen puolesta, kun teemme fillarointia näkyväksi isolla joukolla.

Paraatiin ovat tervetulleita kaikki pyörällä liikkuvat lapsista aikuisiin – osallistuaksesi tarvitset vain minkä tahansa fillarin! Halutessasi voit tuunata ja koristella pyörääsi tai vaikka pukeutua johonkin tavanomaisesta eroavaan hupaisaan asuun.

Paraatiin osallistuu esimerkiksi Jyväskylän lapsipyöräilypormestari 2024–2025.

Entä haluaako yhdistyksesi, työpaikkasi tai joukkueesi ilmoittautua hyvän asian puolesta järjestettävään paraatiin? Voitte ilmoittautua paraatin nettisivulla!

Paraatin nettisivu

Paraati Facebookissa
Kauppakadun pihakadulta, noin 10 km:n kierros keskusta- alueella
13.00–13.30FILLARIFESTARIT: Respeite Capoeira Jyväskylän esitysRespeite Capoeira Jyväskylän esitys.

Capoeira on brasilialainen kamppailulaji, jossa yhdistyvät lajitekniikoiden harjoittelun lisäksi voima, liikkuvuus, kestävyys, akrobatia ja kehonhallinta.

Respeite Capoeira Jyväskylä ry:n tavoitteena on edistää capoeiran tuntemusta, parantaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä nostaa pysyvä innostus capoeira-kulttuuria kohtaan. Treenit soveltuvat kaikille ja harjoitusryhmiä löytyy aina kolmesta vuodesta ylöspäin. Mukaan treeneihin voi tulla koska vain, myös kesken kauden.

Respeite Capoeira Jyväskylän nettisivut

Respeite Capoeira Jyväskylä Facebookissa
Kauppakadun pihakatu
13.30–14.00FILLARIFESTARIT: Jyväskylän Voimistelijoiden näytösJyväskylän Voimistelijoiden näytös.

Vuonna 1979 voimistelun erikoisseuraksi perustettu Jyväskylän Voimistelijat on toiminnallaan sekä pitkäjänteisyydellään noussut voimistelun huippuseuraksi Suomessa. Kilpavoimistelun saralla seuran urheilijat ovat päässeet kansainväliselle huipulle saakka. Seura tarjoaa viikottain toimintaa niin telinevoimistelussa, TeamGymissä, trampoliinivoimistelussa kuin rymisessä voimistelussa jopa noin 1500:lle kaiken ikäiselle (0–80-vuotiaalle) harrastajalle.

Rytminen voimistelu on monipuolinen taitolaji, jossa voimisteluun yhdistyy välineenkäsittelytaidot narulla, pallolla, vanteella, keiloilla ja nauhalla, sekä tanssi ja ilmaisullisuus.

JyVon nettisivut

JyVo Facebookissa

JyVon rytminen voimistelu Facebookissa
Kauppakadun pihakatu
14.00FILLARIFESTARIT: Pyöräparaatin paluuParaati palaa lähtöpaikalle.Kauppakadun pihakatu
14.00–18.00FILLARIFESTARIT: Leikkipuistokiertue
Pyöräilyviikon leikkipuistokiertue polkaisee kolmeen lähipuistoon. Kiertueella järjestetään mukavaa pyöräilytoimintaa lapsille, nuorille ja perheille.

Tapahtumiin sisältyy esimerkiksi taitoradalla ajamista ja omien pyöräilykykyjen testaamista. Taitoajoradan pyöräilleet saavat I Cycle JKL -fillaritarran. Heijastimettomiin fillareihin on tarjolla heijastinteippiä ja pinnaheijastimia sekä kuskeille liikennesääntövinkkejä.

Tapahtumiin kannattaa ottaa mukaan oma huollettu fillari ja kypärä. Jos omaa pyörää ei vielä ole, niin JYPSillä on tapahtumissa mukana pari potkupyörää ja pienikokoisia lastenpyöriä.

Leikkipuistokiertueen tiedote

Leikkipuistokiertue Facebookissa
Kirkkopuisto Kauppakadun pihakadun laidalla
14.00–18.00FILLARIFESTARIT: Lasten pyörien kuntotarkastusKuntotarkastetaan ja kevythuolletaan lasten pyöriä.Kauppakadun pihakatu
14.00–18.00FILLARIFESTARIT: Lasten ja lapsenmielisten taitoajorataJYPSin Fillariakatemian taitoajorata lapsille ja lapsenmielisille.

Oma pyörä mukaan! Paikalla on myös lainattavissa ja testattavissa muutamia perheen pienimpien potkupyöriä sekä lasten maastopyöriä.
Kauppakadun pihakatu
14.00–18.00FILLARIFESTARIT: Lasten puistosuunnistusLasten oma kuvasuunnistus Kirkkopuistossa. Suunnistaa voi liikkuen fillarilla tai jalan.Kauppakadun pihakatu
15.00–18.00FILLARIFESTARIT: PyöränhuoltokurssiKaikille avoin ja ilmainen pyöränhuoltokurssi.

Kurssilla opetellaan pyörän kunnossapitämisen, säätämisen ja huoltamisen perusteita. Kurssilla harjoitellaan esimerkiksi öljyämisiä, vaihteiden ja jarrujen säätämistä sekä renkaiden, sisäkumien ja muiden kuluvien osien vaihtamista. Sisältöä muokataan osallistujaryhmän mukaan. Kouluttajina toimivat JYPSin kokeneet mekaanikot.

Ilmoittautumiset kurssille viimeistään 3.5. nettilomakkeella. Kurssille mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta!

Kurssi Facebookissa
Kauppakadun pihakatu
15.00–16.30FILLARIFESTARIT: Jopo MM-fillaripulling 2024Kuka jaksaa polkaista pisimmälle vedettävän painon kanssa? Leikkimielinen, hauska ja näyttävä fillaripullingin kahdeksas maailmanmestaruuskisa ajetaan Fillarifestareilla.

Fillaripullingissa pyörien perään on kiinnitetty painoketju. Tarkoitus on vetää ketju noin 20 metrin matka maaliin asti (full pull) – tai ainakin pidemmälle kuin samassa lähdössä polkeva toinen osallistuja. Vedettävä paino lisääntyy matkan edetessä.

Sarjoina ovat naiset ja miehet. Molempien sarjojen 3 parasta palkitaan MM-mitaleilla ja Helkaman tavarapalkinnoilla.

Tapahtuma ajetaan Helkaman Isojopoilla. Kisan muut tarvikkeet on lahjoittanut STARK. Kisaajat eivät tarvitse erityisiä varusteita osallistuakseen, normaalit ulkoiluvaatteet riittävät.

Tule osallistumaan ilmaiseksi tai seuraamaan hauskaa tapahtumaa! Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Fillaripullingin tiedote

Fillaripulling Facebookissa
Kirkkopuisto

Sunnuntai 5.5.

Valtakunnallinen perhepyöräilypäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

13.00–15.00Taidepyöräily RantaraitillaTutustutaan noin 2 tunnin leppoisalla pyöräretkellä Rantaraitin varren taiteeseen.

Pidetään useita esittely- ja jutustelutaukoja taidekohteissa. Pyöräiltävää matkaa kertyy noin 12–13 km.

Osallistua voi millä tahansa toimivalla ja turvallisella pyörällä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen retkelle Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
13.00–16.00Tutustu sorapyöräilyyn ja ILC-naisajoAjetaan noin 3 tunnin retki pääasiassa hiekka- ja sorapintaisilla väylillä. Pidetään muutamia taukoja sekä kerrotaan gravel- eli sorapyöräilystä.

Retki toimii samalla JYPSin I Love Cycling -naispyöräilytoiminnan kevään ensimmäisenä gravel-ajona. Osallistujat jaetaan vähintään kahteen ajoryhmään, sekaryhmään ja vain naisille tarkoitettuun ryhmään.

Osallistua voi hiekkapintaisille väylille soveltuvalla pyörällä. Kypärän käyttäminen on pakollista. Suosittelemme pitkäsormisten käsineiden ja ajolasien käyttämistä.

Retken järjestää JYPS.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen retkelle Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
18.00–20.00Retki Fenix Kolmen järven kierron reitilleKaikille avoin retki hienolle Fenix Kolmen järven kierron reitille.

Ajetaan rauhallista vauhtia porukalla noin 25 km:n reitti asfaltoituja pyöräteitä pitkin. Reitti on varsin tasainen – Puuppolan alueella on pari pidempää mäkeä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Maanantai 6.5.

Valtakunnallinen sähköpyöräilypäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
10.30–13.00Lounaspyöräily VaajakoskelleLeppoisa retki Päijänteen rantamaisemiin Varassaaren Vanhalle Tulitikkutehtaalle, jossa yhteinen ja omakustanteinen lounastauko ravintola Messissä.

Pyöräiltävää matkaa kertyy yhteensä noin 20 km. Osallistua voi millä tahansa toimivalla ja turvallisella pyörällä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
13.00–16.00Kyllä pyörille -seminaariPerehdytään maan parhaisiin pyöräilyn edistämisen käytäntöihin sekä pyörällä kulkemisen tilanteeseen Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Tavoitteena on kehittää pyöräilyolosuhteita ja lisätä fillarilla liikkumista.

Seminaarin järjestää JYPS / Pyörällä perille -hanke yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

OHJELMA

- 13.00 Seminaarin avaus, kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi, Jyväskylän kaupunki
- 13.10 Jyväskylän pyöräilyn edistämisen kunniamainintojen 2024 luovutus
- 13.20 Onko liikenteessä rauhaa?, Jyrki Kaistinen, Liikenneturva
- 13.45 Jyväskylän liikkumisohjelma, Jouni Kallio, Jyväskylän kaupunki
- 14.00 Jyväskylän kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, Mira Juuma, Jyväskylän kaupunki
- 14.25 TAUKO
- 14.40 Pyöräilyanarkiasta liikennerauhaan, Janne Paananen, Pyöräliitto
- 15.05 Lapset liikkeelle – koulumatkaliikkumisen edistäminen yhteistyöllä, Tanja Onatsu, Likes ja Fiksusti kouluun
- 15.30 Fillarilla kouluun? – koulumatkapyöräilyn suosio ja haasteet lasten näkökulmasta; pohjana Jyväskylän ala- ja yläkoululuokkien pyöräilykysely 2024, Pihla Kilpeläinen, JYPS
– Jyväskylän fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma ottaa vastaan pyöräilykyselyn tulokset ja esittää kommenttipuheenvuoron
- 16.00 Seminaari päättyy

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIETOJA

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Seminaarin tiedote

Seminaari Facebookissa
Rakentajantalon sali Ullakko, Hannikaisenkatu 17, Jyväskylä, tai omalla tietokoneella Pyöräilyviikon Facebook-sivulla
16.00–18.00Vaikuttajien PyöräilyJyväskylän ja Keski-Suomen päättäjille tarkoitetulla retkellä jatketaan keskustelua Kyllä pyörille -seminaarin aiheista sekä käydään tutkimassa keskusta-alueen pyöräväyliä ja -parkkeja paikan päällä – esimerkiksi Puistokadun 1-suuntaisia pyöräteitä ja Yrjönkadun pyöräkatua.

Lähde retkelle omalla fillarilla – ota yhteyttä, jos tarvitset lainasähköpyörää!

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Retken tiedote
Rakentajantalon edustalta, Hannikaisenkatu 17, Jyväskylä
16.45–17.30PotkuttelijatJYPSin Potkuttelijat-ryhmän kesäkauden ensimmäinen kokoontumiskerta.

Potkuttelijoissa noin 2–4-vuotiaat lapset pääsevät kehittämään pyöräilyn perustaitoja hauskojen harjoitteiden ja leikkien avulla. Ryhmässä ajetaan myös helppoja maastopolkuja ja pururatoja pitkin. Välineinä Potkuttelijoissa käytetään lähinnä potkupyöriä.

Huom! Ryhmä on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Potkuttelijoiden nettisivu
Vellamonpuisto, Vellamonkatu 16, Jyväskylä
17.30–18.45Fillarikoulut 5–7- ja 8–13-vuotiailleJYPSin Fillarikoulut kaikille 5–13-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta. Ryhmä jaetaan kahtia ikä- ja taitotason mukaisesti.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 6.5., ke 8.5., ma 13.5. ja ke 15.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulujen nettisivu
Vellamonpuisto, Vellamonkatu 16, Jyväskylä
18.00–19.30LiikennekoulutusHallitsetko turvallisen ajoradoilla ja muilla väylillä pyörällä kulkemisen? Miten kannattaa ryhmittäytyä risteyksissä? Kuka väistää ja ketä?

Tule mukaan kaikille avoimeen ja ilmaiseen liikennekoulutukseen!

Koulutuksessa opastetaan fiksuun fillarilla kulkemiseen kaupungeissa ja taajamissa. Perehdymme pyöräilyn liikennesääntöihin sekä harjoittelemme ajamista käytännössä.

Koulutukseen sisältyy lyhyt yleisosuus lähtöpaikalla ja sen jälkeen pyöräilemistä omilla fillareilla keskustassa.

Osallistujien kesken arvotaan 3 kpl I Cycle Jyväskylä -teepaitoja (arvo 20 €/kpl)!

Kouluttajina JYPSin kokeneita pyöräilynohjaajia.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai Nimenhuudossa.

Liikennekoulutusten nettisivu
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Tiistai 7.5.

Valtakunnallinen Pyörällä töihin -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä töihinPyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat kaikki keskisuomalaiset fillaroimaan duuniin Pyörällä töihin -päivänä!

Osallistu kulkemalla fillarilla töihin ja jatka haastetta kutsumalla tuttusi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Työnantajat voivat osallistua Pyörällä töihin -päivään esimerkiksi palkitsemalla fillaroivia työntekijöitään. Palkitseminen voi olla vaikkapa ilmainen aamiainen työpaikalla tai pyöränhuoltolahjakortin arvonta.

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä töihin -päivän tiedote

Pyörällä töihin -päivän Facebook-tapahtuma
Keski-Suomi
07.00–10.00Ilmainen fillariaamiainenPyörällä töihin -päivän kunniaksi on tarjolla ilmainen puuroaamiainen kahveineen ja jälkkärilakupatukoineen 300 ensimmäiselle töihin fillaroivalle!

Puuro on Keskisen Myllyn gluteenitonta kauran ja tattarin sekoitusta sekä kahvi ja tee Reilua kauppaa. Lakut ovat Pandan valmistamia.

Lisäksi tapahtumassa saa ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuun sekä voi liittyä JYPSin jäseneksi kampanjahintaan ja ostaa I Cycle JKL -teepaitoja ja -huppareita.

Tapahtuman järjestää JYPS / Pyörällä perille -hanke yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Puurohiutaleet tarjoaa Keskisen Mylly ja puuron laittaa Päijänne-risteilyt Hilden.

Tervetuloa aamiaiselle – ja kiitos kun kuljet pyörällä!

Fillariaamiaisen tiedote

Fillariaamiaisen Facebook-tapahtuma
Jyväsjärven satama, Suomen Suvi -laiva, Satamakatu 8, Jyväskylä
16.30–18.30Tandem-, peräkärry- ja lastipyöräretki PERUTTURETKI ON VALITETTAVASTI PERUTTU.

_________________

Retki erityisesti tandemeille, peräkärryfillareille ja lastipyörille. Mukana on vähintään useita näkövammaisten tandemeita. Myös muilla pyörillä voi osallistua!

Ajetaan rauhallista vauhtia reilun 10 kilometrin retki Jyväsjärven ympäri. Lopuksi kahvit Hotelli Albassa – näkövammaisten tandemien piloteille ilmaiset kahvit!

Kokoontuminen klo 16.30 ja lähtö retkelle klo 17.

Järjestäjät JYPS, Keski-Suomen Näkövammaiset ja Sisä-Suomen poliisilaitos.

Halutessasi voit ilmoittautua mukaan Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Huom! Näkövammaisten tandemeihin kaivataan pilotteja – ks. lisätietoja Facebookin tai Nimenhuudon tapahtumasta.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
18.00–20.30Tutustu maastopyöräilyyn ja ILC-naisajoPyöräilyviikon tutustuminen maastopyöräilyyn.

Ajetaan rauhallisesti reilut pari tuntia poluilla ja muilla maastoreiteillä. Ohessa kerrotaan ryhmän mukaan tietoa maastopyöräilystä.

Retki toimii samalla JYPSin I Love Cycling -naispyöräilytoiminnan kevään ensimmäisenä maastoajona. Osallistujat jaetaan vähintään kahteen ajoryhmään, sekaryhmään ja vain naisille tarkoitettuun ryhmään.

Ota mukaan maasto- tai hybridipyörä, kypärä, pitkäsormiset käsineet, juotavaa sekä hieman syötävää. Ajolasit ovat suositeltavat.

Jos sinulla ei ole omaa maastopyörää, niin voit vuokrata sähkö- tai täysjoustomaastopyörän Laajiksesta 10 %:n alennuksella – edun saat koodilla JYPS2024 Laajiksen verkkokaupasta.

Tarvittaessa lisävinkkejä löytyy JYPSin retkisivulta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
18.00–21.00LintutorniretkiKaikille avoin lintutorniretki. Tornien väliset matkat siirrytään fillareilla.

Pyöräillään rauhallista vauhtia noin 20–25 kilometriä. Ajetaan pääasiassa asfaltti- ja hiekkapintaisia pyöräteitä pitkin.

Vieraillaan useammassa lintutornissa. Retken vetäjänä ja lintuasiantuntijana toimii BirdLifen ja JYPSin hallituksen Heikki Helle.

Retkelle voi osallistua millä tahansa pyörällä maantiepyöriä lukuun ottamatta. Lintuhavaintoja varten retkelle voi halutessaan napata mukaan kiikarit tai kaukoputken.
Jatkuvalla sateella ei retkeä ajeta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Keskiviikko 8.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kouluun -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä kouluunPyöräilyviikko, JYPS ry ja Jyväskylän kaupunki haastavat keskisuomalaiset lapset, nuoret ja opiskelijat fillaroimaan kouluun sekä vanhemmat ja koulut edistämään koulumatkojen kulkemista fillarilla Pyörällä kouluun -päivänä!

Osallistu pyöräilemällä kouluun ja haasta myös kaverisi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Vanhemmat voivat osallistua päivään kannustamalla lastansa fillaroimaan, huoltamalla tai huollattamalla lapsen pyörän, hankkimalla lapselle uusia pyöräilyvarusteita, vähentämällä tarpeettomia koulukuskauksia, organisoimalla pyöräilevän koulubussin omalle asuinalueelle…

Koulut voivat osallistua järjestämällä fillaritoimintaa. Toiminta voi olla pyöräretkiä, pyörien kuntotarkastus, pyöränhuolto- tai fiksun fillaroimisen opetusta, pyöräilyaiheinen aamunavaus, pyöräparkkien tai koulumatkareittien kunnon selvittämistä ja parannusehdotuksien laadintaa, pyöräilymerkin suorittaminen...

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä kouluun -päivän tiedote

Pyörällä kouluun -päivän Facebook-tapahtuma
Keski-Suomi
09.00–13.00Pyörällä kouluun -tapahtumaOppilaille liikennesääntöopetusta, ajotaitorata, pyörien kuntotarkastus jne. Mukana JYPS, Jyväskylän kaupunki, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen fillaripoliisit.
Vaajakummun yhtenäiskoulu, Harjutie 2, Vaajakoski
14.00–15.00Pyöräilyolosuhdekatselmus Vaajakummun koulullaJyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalveluiden ja Tilapalvelun, Keski-Suomen ELY-keskuksen ja JYPSin pyöräilyolosuhdekatselmus Vaajakummun koululla. Katselmukseen osallistuu myös Jyväskylän lukuvuoden 2023–2024 lapsipyöräilypormestari Lennart Makkula. Tavoitteena on kehittää koulun ja koulua ympäröivien väylien pyöräilyolosuhteita.
Vaajakummun yhtenäiskoulu, Harjutie 2, Vaajakoski
17.30–18.45Fillarikoulut 5–7- ja 8–13-vuotiailleJYPSin Fillarikoulut kaikille 5–13-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta. Ryhmä jaetaan kahtia ikä- ja taitotason mukaisesti.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 6.5., ke 8.5., ma 13.5. ja ke 15.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulujen nettisivu
Laajavuorentie 15, Jyväskylä
17.30–20.30PyöräilykoutsikoulutusPyöräliiton, JYPSin ja Monikulttuurikeskus Glorian kaikille avoin pyöräilykoutsikoulutus. Koutsikoulutuksessa opastetaan pitämään pyöräilemättömille tai vähän pyöräilleille maahanmuuttajille pyöräilyn alkeiskursseja.

Pyöräilyn alkeiskursseja järjestetään Jyväskylässä silloin tällöin. Tavoitteena on, että koutsikoulutukseen osallistuvat ovat mukana alkeiskurssien toteuttamisessa.

Ilmoittautuminen koulutukseen

Koutsikoulutus Facebookissa

Lisätietoja koutsikoulutuksista
Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, Jyväskylä
18.00–20.30Tutustu maantiepyöräilyyn ja ILC-naisajoJYPSin rauhallinen noin 2,5 tunnin maantiepyöräilyajo. Ohessa kerrotaan osallistujien toiveiden mukaan maantiepyöräilystä.

Retki toimii samalla JYPSin I Love Cycling -naispyöräilytoiminnan kevään ensimmäisenä maantieajona. Osallistujat jaetaan vähintään kahteen ajoryhmään, sekaryhmään ja vain naisille tarkoitettuun ryhmään.

Maantiepyörä on suositeltava ja kypärä pakollinen.

Ilmoittaudu mukaan Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Lisätietoja maantiepyöräilystä

Lisätietoja JYPSin maantiepyöräilyajoista
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Torstai 9.5.

Valtakunnallinen Pyörällä harrastuksiin -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
11.30–14.30LeikkipuistokiertuePyöräilyviikon leikkipuistokiertue polkaisee kolmeen lähipuistoon. Kiertueella järjestetään mukavaa pyöräilytoimintaa lapsille, nuorille ja perheille.

Tapahtumiin sisältyy esimerkiksi taitoradalla ajamista ja omien pyöräilykykyjen testaamista. Taitoajoradan pyöräilleet saavat I Cycle JKL -fillaritarran. Heijastimettomiin fillareihin on tarjolla heijastinteippiä ja pinnaheijastimia sekä kuskeille liikennesääntövinkkejä.

Tapahtumassa klo 13 alkaen on mukana Lastenteatteri Pikku-Sohvi. Pikku-Sohvi esittää katkelman perhepuiston kesän näytelmästä Mimmi Lehmä ja Varis – Suuri Ystävyysseikkailu.

Tapahtumiin kannattaa ottaa mukaan oma huollettu fillari ja kypärä. Jos omaa pyörää ei vielä ole, niin JYPSillä on tapahtumissa mukana pari potkupyörää ja pienikokoisia lastenpyöriä.

Leikkipuistokiertueen tiedote

Leikkipuistokiertue Facebookissa
Mäki-Matin perhepuisto, Oikokatu 7
12.00–14.0021. Harju MTBPerinteinen näyttävä maastopyörätapahtuma, jossa poljetaan keskustan Harjulla. Tule katsomaan tai haastamaan itsesi osallistumalla! Tapahtuma on osa Keski-Suomen Pyöräilycupia eli Ride Cycle Store Cupia.

Harju MTB:n nettisivu

Harju MTB Facebookissa
Mäki-Matin perhepuisto, Oikokatu 7
18.00–20.30Tutustu maastopyöräilyyn ja ILC-naisajoPyöräilyviikon tutustuminen maastopyöräilyyn.

Ajetaan rauhallisesti reilut pari tuntia poluilla ja muilla maastoreiteillä. Ohessa kerrotaan ryhmän mukaan tietoa maastopyöräilystä.

Retki toimii samalla JYPSin I Love Cycling -naispyöräilytoiminnan kevään toisena maastoajona. Osallistujat jaetaan vähintään kahteen ajoryhmään, sekaryhmään ja vain naisille tarkoitettuun ryhmään.

Ota mukaan maasto- tai hybridipyörä, kypärä, pitkäsormiset käsineet, juotavaa sekä hieman syötävää. Ajolasit ovat suositeltavat.

Jos sinulla ei ole omaa maastopyörää, niin voit vuokrata sähkö- tai täysjoustomaastopyörän Laajiksesta 10 %:n alennuksella – edun saat koodilla JYPS2024 Laajiksen verkkokaupasta.

Tarvittaessa lisävinkkejä löytyy JYPSin retkisivulta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Perjantai 10.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kauppaan -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä kauppaanPyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat keskisuomalaiset käymään kauppa-asioillaan fillarilla Pyörällä kauppaan -päivänä!

Osallistu käymällä fillarilla kaupassa ja jatka haastetta kutsumalla tuttusi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Myös kaupat voivat osallistua päivään esimerkiksi pyörällä kulkeville tarjottavilla alennuksilla tai palkitsemisilla, käynnistämällä pyöräpysäköinnin parantamishankkeen tai vaikuttamalla parempien pyöräväylien puolesta.

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä kauppaan -päivän tiedote

Pyörällä kauppaan -päivän Facebook-tapahtuma

Huom! Muista myös Pyöräilyviikon edut fillarilla kulkeville.
Keski-Suomi
00.00–23.59Pyörällä kauppaan – ja laku kaupan päälle!Käy tänä Pyörällä kauppaan -päivänä fillarilla kampanjaan osallistuvissa liikkeissä – ja saat lakupatukan kaupan päälle! Lakun saa esittämällä fillarin avainta.

Kiitos kun kuljet pyörällä!

Kampanjaan osallistuvia liikkeitä:

- Buugi-liikuntakeskus, Sykeraitti 7, Jyväskylä

- Fenix-valaisimet ja Fenix Store, Ahjokatu 13, Jyväskylä

- Jyväskylän Kiipeilykeskus, Seminaarinkatu 15, Jyväskylä

- Jyväs-Optiikka, Kauppakatu 5, Jyväskylä

- Ride Cycle Store, Tourulantie 11, Jyväskylä

- Stark, Aholaidantie 10, Jyväskylä

- Viherlandia, Kammintie 6, Jyväskylä

Huom! Lakuja on tietty määrä per liike, joten niitä ei välttämättä riitä kaikille.
Jyväskylä
18.00–22.00YöpyöräilyPyöräilyviikon perinteinen Yöpyöräily.

Fillaroimme rauhallista vauhtia asfaltti- ja hiekkapintaisia väyliä Laukaan Koiralammen laavulle. Nuotiopaikalla voi grillata omia eväitä. Laavu sijaitsee Metsoreitin varrella. Reitti kulkee Palokkajärven rantamaisemista hiekka- ja metsäteiden kautta Metsoreitille. Pyöräiltävä matka on noin 40 km.

Retkellä on useampia ohjaajia siten, että osallistujat voidaan tarvittaessa jakaa kevyempään ja nopeampaan ajoryhmään.

*** Huom! Retkelle voi lähteä myös Palokasta Palokkajärven rannasta Koivutien kärjestä noin klo 18.30. Matkaa kertyy tällöin noin 8 km vähemmän. Muista ilmoittaa, jos tulet mukaan matkan varrelta.***

Osallistujien kesken arvotaan 2 pyörän ledivalosarjaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Lisätietoja pyöräretkistä JYPSin retkisivulla.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Lauantai 11.5.

Kuvasuunnistus ja valtakunnallinen pyörämatkailupäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
12.00–16.00Jyväskylän 21. KuvasuunnistusSuunnistetaan rastikohteisiin kuvien avulla. Rastit pitää ensin tunnistaa ja sen jälkeen löytää. Rastikohteina on 12 nähtävyyttä, ja niistä vähintään 6 kiertämällä osallistuu palkintoarvontoihin. Pääpalkintona kaikki rastit kiertäneiden kesken arvotaan Ride Cycle Storen 300 euron arvoinen pyörälahjakortti!

Mainos julkaistaan tapahtuman nettisivulla ja Facebook-sivulla aamulla 11.5.

Kuvasuunnistuksen nettisivu

Kuvasuunnistus Facebookissa
Jyväskylä
12.00–16.00LeikkipuistokiertuePyöräilyviikon leikkipuistokiertue polkaisee kolmeen lähipuistoon. Kiertueella järjestetään mukavaa pyöräilytoimintaa lapsille, nuorille ja perheille.

Tapahtumiin sisältyy esimerkiksi taitoradalla ajamista ja omien pyöräilykykyjen testaamista. Taitoajoradan pyöräilleet saavat I Cycle JKL -fillaritarran. Heijastimettomiin fillareihin on tarjolla heijastinteippiä ja pinnaheijastimia sekä kuskeille liikennesääntövinkkejä.

Tapahtumiin kannattaa ottaa mukaan oma huollettu fillari ja kypärä. Jos omaa pyörää ei vielä ole, niin JYPSillä on tapahtumissa mukana pari potkupyörää ja pienikokoisia lastenpyöriä.

Leikkipuistokiertueen tiedote

Leikkipuistokiertue Facebookissa
Kuvasuunnistuksen yhdellä rastilla

Sunnuntai 12.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kaiken ikää -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
13.00–17.00Maisemaretki MuuratsaloonKaikille avoin maisema- ja kahvitteluretki Päijänteen rannoille Muuratsaloon.

Ajetaan porukalla rauhallista vauhtia pääasiassa asfaltoituja pyöräteitä pitkin Jyväskylän keskustasta Muuratsaloon. Reitillä on korkeuseroja, eli luvassa on tasaista, nousuja ja laskuja noin 40 km:n verran. Matkalla pidetään lyhyitä taukoja ja Muuratsalossa poiketaan Table en Boisin terassilla, missä on mahdollisuus kahvitella omakustanteisesti tai vaikka herkutella jäätelöllä.

Muuratsalossa on kauniit rantamaisemat ja upea luonto. Käydään Paljaspään huipulla ihastelemassa kevättä ja maisemia. Katsastetaan myös Satasarvisen kohdat tulevia retkiä silmällä pitäen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä