• JYVÄSKYLÄN PYÖRÄILYVIIKON 6.–15.5.2022 OHJELMA

Perjantaista 6.5. sunnuntaihin 15.5.2022

Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

TAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
Alennuksia pyörällä kulkevilleAlennuksia pyörällä kaupoissa ja liikkeissä asioiville!

www.pyorailyviikko.fi/edut/
Jyväskylä
Fenix Palokkajärven ympäriajo Kehä SinistäFillaroi Pyöräilyviikolla (6.5. klo 0.00–15.5. klo 23.59) omatoimisesti noin 10 km:n reittiä Palokkajärven ympäri. Luonnonläheinen reitti kulkee järven kiertävää Kehä Sinistä pitkin.

Laske ajamasi kierrokset yhteen ja ilmoita niiden määrä nettilomakkeella viimeistään maanantaina 16.5.

Leikkimielisen tapahtuman osallistujien kesken arvotaan Fenix-valaisinten palkintoja ja eniten ajaneetkin palkitaan!

Reitti on merkitty Kehä Sininen -symboleilla. Pääreitillä on muutama hiekkatiepätkä – muistathan tämän, jos ajat kapearenkaisella pyörällä. Kartalle on merkitty asfaltoidut kiertoreitit.

Aja reitillä rauhallisesti ja liikennesääntöjä noudattaen. Hidasta kävellen liikkuvien kohdalla ja väistä heidät riittävän kaukaa. Varo erityisesti risteävää liikennettä.

Reittikartta

Tapahtuman tiedote

Tapahtuma Facebookissa

Kierrosten ilmoittaminen
Palokkajärven kiertävä Kehä Sininen -reitti

Perjantai 6.5.

Valtakunnallinen kaupunkipyöräilypäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
21.00–06.00Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyPoljetaan 5 Wattbike-kuntopyörällä rahaa syöpäsairaiden lasten hoitoon. Yritykset ja muut tahot voivat varata tapahtumasta puolituntisia itselleen sitoutuen maksamaan Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle 1 euron jokaisesta varaamanaan aikana poljetusta kilometristä. Jokainen voi tulla polkemaan lisää kilometrejä ja tukea hyvään tarkoitukseen!

Hyväntekeväisyyspyöräilyn tiedote

Hyväntekeväisyyspyöräily Facebookissa
Kävelykadun Kompassin lava

Lauantai 7.5.

Fillarifestarit ja valtakunnallinen Pyörä kuntoon -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
11.00–17.00FILLARIFESTARITFillarifestarien ensimmäinen päivä.

Fillarifestarien nettisivu

Fillarifestarit Facebookissa
Kauppakadun kävelykatu ja keskusta, Jyväskylä
11.00–17.00FILLARIFESTARIT: Pyöräily ja hyvinvointi -messutKävelykadulla esittelytelttoja, fillareita, varusteita, tietoa pyöräilystä ja kokeiluita!

Messujen näytteilleasettajat
Kävelykatu
11.00–17.00FILLARIFESTARIT: Pyöräilyviikon ja JYPSin esittelypistePyöräilyviikon ja JYPSin teltalla voi esimerkiksi kysellä pyöräilystä ja fillarilla liikkumisesta sekä Pyöräilyviikosta, liittyä yhdistykseen kampanjahintaan, ostaa Jyväskylän ja Keski-Suomen I Cycle -logollisia vaatteita sekä noutaa ilmaiseksi useiden Keski-Suomen paikkakuntien I Cycle -pyörätarroja. Myös yhdistyksen ajovaatteita on ostettavissa.Kävelykatu
11.00–11.30FILLARIFESTARIT: Musiikkiesitys: Kulissi Goes a CappellaKulissi Goes A Cappella on tänä vuonna 10 vuotta täyttävä jyväskyläläinen sekakuoro, joka laulaa raikkaita ja hauskoja sovituksia popin ja rockin klassikoista sekä tuoreista hiteistä, unohtamatta lauluja teatterimaailmasta ja Kulissin näytelmistä menneiltä vuosilta.

Kuoron ohjaajana toimii Nina Salonen ja kuorossa laulaa Kulissi-teatterin näyttämöltä tuttuja näyttelijöitä, muusikoita sekä muita laulamisesta innostuneita kulissilaisia.

Kulissi Goes A Cappellan nettisivu

Kulissi Goes A Cappella Facebookissa
Kompassin lava, kävelykatu
11.30–11.35FILLARIFESTARIT: Musiikkiesitys: Jyväskylän Teatteriyhdistys KulissiKesän hyväntuulisin musikaali löytyy tänä vuonna Jyväskylästä, kun Broadway-musikaali Amélie loihditaan Laajavuoreen. Ihanainen Amélie esittää yhden kappaleen maistiaisena ensi kesän tunnelmasta.

Teatteriyhdistys Kulissin nettisivut

Lisätietoja Améliesta
Kompassin lava, kävelykatu
11.45–11.55FILLARIFESTARIT: BMX-pyöräilynäytösJyväskyläläiset BMX-pyöräilyn harrastajat esittäytyvät ja tekevät monenlaisia temppuja fillarin kanssa.Kompassi, kävelykatu
12.00–12.10FILLARIFESTARIT: Pyöräilyviikon avausPyöräilyviikon ja Fillarifestarien virallinen avaus. Avaajana viikon suojelija, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.Kompassin lava, kävelykatu
12.10–12.15FILLARIFESTARIT: Jyväskylän pyöräilyn edistämisen kunniamainintojen luovutusJaetaan Jyväskylän vuoden 2022 pyöräilyn edistämisen kunniamaininnat.Kompassin lava, kävelykatu
12.15–12.20FILLARIFESTARIT: Jyväskylän lapsipyöräilypormestarin ensiesiintyminenJyväskylän lapsipyöräilypormestari 2022–2023, Pinja Vienola, esiintyy ensimmäisen kerran ja hänelle luovutetaan vuodeksi käyttöön Ride Cycle Storen lahjoittama pormestarin virkapyörä.Kompassin lava, kävelykatu
12.20–12.30FILLARIFESTARIT: Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyn tulosjulkistusJulkaistaan edellisen yön pyöräilyn tulokset.

Hyväntekeväisyyspyöräilyn tiedote
Kompassin lava, kävelykatu
12.30–12.40FILLARIFESTARIT: BMX-pyöräilynäytösJyväskyläläiset BMX-pyöräilyn harrastajat esittäytyvät ja tekevät monenlaisia temppuja fillarin kanssa.Kompassi, kävelykatu
12.50–13.00FILLARIFESTARIT: Pyöräparaatin ohjeistusOhjeistetaan toiminta paraatissa.Kompassin lava, kävelykatu
13.00–14.00FILLARIFESTARIT: Jyväskylän 12. PyöräparaatiIloinen kaikille avoin tapahtuma, jossa fillaroidaan kulkueena kaupungin kaduilla. Mukana on monenlaisia fillareita ja musiikkia! Osallistuminen on hauskaa ja samalla vaikutamme yhdessä pyörällä kulkemisen puolesta, kun teemme fillarointia näkyväksi isolla joukolla.

Paraatiin ovat tervetulleita kaikki pyörällä liikkuvat lapsista aikuisiin – osallistuaksesi tarvitset vain minkä tahansa fillarin! Halutessasi voit tuunata ja koristella pyörääsi tai vaikka pukeutua johonkin tavanomaisesta eroavaan hupaisaan asuun.

Entä haluaako yhdistyksesi, työpaikkasi tai joukkueesi ilmoittautua hyvän asian puolesta järjestettävään paraatiin? Voitte ilmoittautua paraatin nettisivulla!

Paraatin nettisivu

Paraati Facebookissa
Kävelykadun Kompassilta, noin 9 km kierros keskusta- alueella
13.00–13.20FILLARIFESTARIT: Sport Fashion ShowLiikuntaan ja fillarointiin liittyvä muotinäytös! Näytöksen järjestää Fashion Unit.Kompassin lava, kävelykatu
13.20–13.40FILLARIFESTARIT: Jyväskylän Voimistelijoiden näytösJo vuonna 1979 voimistelun erikoisseuraksi perustettu Jyväskylän Voimistelijat on toiminnallaan sekä pitkäjänteisyydellään noussut voimistelun huippuseuraksi Suomessa ja kilpavoimistelun saralla seuran urheilijat ovat päässeet kansainväliselle huipulle saakka. Seura tarjoaa viikottain toimintaa niin telinevoimistelussa, TeamGymissä, trampoliinivoimistelussa kuin rymisessä voimistelussa jopa noin 1500:lle kaiken ikäiselle (0–80-vuotiaalle) harrastajalle.

Rytminen voimistelu on monipuolinen taitolaji, jossa voimisteluun yhdistyy välineenkäsittelytaidot narulla, pallolla, vanteella, keiloilla ja nauhalla, sekä tanssi ja ilmaisullisuus.

JyVon nettisivut
JyVo Facebookissa
JyVon rytminen voimistelu Facebookissa
Kompassi, kävelykatu
13.40–14.00FILLARIFESTARIT: Respeite Capoeira Jyväskylän esitysCapoeira on brasilialainen kamppailulaji, jossa yhdistyvät lajitekniikoiden harjoittelun lisäksi voima, liikkuvuus, kestävyys, akrobatia ja kehonhallinta.

Respeite Capoeira Jyväskylä ry:n tavoitteena on edistää capoeiran tuntemusta, parantaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä nostaa pysyvä innostus capoeira-kulttuuria kohtaan. Treenit soveltuvat kaikille ja harjoitusryhmiä löytyy aina kolmesta vuodesta ylöspäin. Mukaan treeneihin voi tulla koska vain, myös kesken kauden.

Respeite Capoeira Jyväskylän nettisivut

Respeite Capoeira Jyväskylä Facebookissa
Kompassi, kävelykatu
14.00FILLARIFESTARIT: Pyöräparaatin paluuParaati palaa kävelykadulle.Kompassi, kävelykatu
14.00–14.30FILLARIFESTARIT: Musiikkiesitys: Aino ja NooraAino ja Noora, 18-vuotiaat kaksoset, tekevät modernia suomipoppia, jossa on vivahteita ysärimusiikista. Heidän mukaansatempaavan musiikin tarkoituksena on tuoda hyvää fiilistä kuuntelijoille. Aino ja Noora ovat julkaisseet omaa musiikkia vuodesta 2019. Heidät tunnetaan myös energisestä lavaesiintymisestä.

Ainon ja Nooran nettisivu

Ainon ja Noora TikTokissa

Ainon ja Noora Instagramissa

Ainon ja Noora Facebookissa
Kompassin lava, kävelykatu
14.30–14.45FILLARIFESTARIT: Musiikkiesitys: Venla SofiaVenla Sofia on tuore jyväskyläläinen muusikko ja laulaja-lauluntekijä Jyväskylä Rock Academystä, jonka ensimmäinen sinkku Tyhjä Seinä julkaistiin joulukuussa 2021. Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa kappaleet käsittelevät elämää melankolian ja toiveikkuuden kautta.

Venla Sofian seuraava sinkku Kirouksen alla julkaistaan perjantaina 20.5. Jyväskylän Veturitalleilla.

Venla Sofia Instagramissa
Kompassin lava, kävelykatu
15.00–15.10FILLARIFESTARIT: BMX-pyöräilynäytösJyväskyläläiset BMX-pyöräilyn harrastajat esittäytyvät ja tekevät monenlaisia temppuja fillarin kanssa.Kompassi, kävelykatu
15.15–16.00FILLARIFESTARIT: PyöräilyesittelyitäNäytteilleasettajien ja kiinnostavien pyöräilyteemojen esittelyitä.Kompassin lava, kävelykatu
16.00–17.00FILLARIFESTARIT: Musiikkiesitys: SäätövaraSäätövara on suomirokkia, punkkia ja funkkia yhdistelevä nuori jyväskyläläisbändi täynnä intoa ja energiaa. Bändi koostuu kitaristi/laulajista Aaro Viitasesta ja Olli Heikkisestä, basisti Riku Montosesta sekä rumpali Veikko Hoffmanista.

Säätövaran keikat ovat täynnä menevää rokkia, viihdyttäviä sanoituksia ja luovaa musisointia - kuka tietää, kenties välistä saattaa löytyä herkkä balladikin.

Säätövara Facebookissa
Kompassin lava, kävelykatu
17.00FILLARIFESTARIT: Ensimmäinen päivä päättyySunnuntaina 8.5. festarit sijoittuvat Kirkkopuiston Paraatiaukiolle.

Fillarifestarit sunnuntaina 8.5. klo 12–17

Sunnuntai 8.5.

Fillarifestarit ja valtakunnallinen perhepyöräilypäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
10.00–13.00Tutustu maantiepyöräilyynPyöräilyviikon ensimmäinen tutustuminen maantiepyöräilyyn. Toinen tutustuminen on keskiviikkona 11.5.

Ajetaan maantiepyöräilylenkki rauhallisella vauhdilla. Pidetään useita taukoja, joilla kerrotaan maantiepyöräilystä ja sen harrastamisesta.

Maantiepyörä suositeltava ja kypärä pakollinen.

Järjestäjänä JYPS.

Ilmoittaudu mukaan Facebook-tapahtumassa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Lisätietoja maantiepyöräilystä JYPSin sivuilla
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
12.00–17.00FILLARIFESTARITFillarifestarien toinen päivä!

Fillarifestarien nettisivu

Fillarifestarit Facebookissa
Paraatiaukio, Kirkkopuisto, Jyväskylä
12.00–17.00FILLARIFESTARIT: Pyöräily ja hyvinvointi -messutEsittelytelttoja, fillareita, varusteita, tietoa pyöräilystä ja kokeiluita!

Messujen näytteilleasettajat
Paraatiaukio
12.00–17.00FILLARIFESTARIT: Pyöräilyviikon ja JYPSin esittelypistePyöräilyviikon ja JYPSin teltalla voi esimerkiksi kysellä pyöräilystä, fillarilla liikkumisesta, Pyöräilyviikosta ja Fillariakatemian toiminnasta, liittyä yhdistykseen kampanjahintaan, ostaa Jyväskylän ja Keski-Suomen I Cycle -logollisia vaatteita sekä noutaa ilmaiseksi useiden Keski-Suomen paikkakuntien I Cycle -pyörätarroja. Myös yhdistyksen ajovaatteita on ostettavissa.Paraatiaukio
12.00–17.00FILLARIFESTARIT: Lasten pyörien kuntotarkastusKuntotarkastetaan ja kevythuolletaan lasten pyöriä.Paraatiaukio
12.00–17.00FILLARIFESTARIT: Lasten taitoajorataJYPS Fillariakatemian taitoajorata lapsille ja lapsenmielisille.

Oma pyörä mukaan! Paikalla on myös lainattavissa ja testattavissa muutamia perheen pienimpien potkupyöriä sekä lasten maastopyöriä.
Paraatiaukio
12.00–17.00FILLARIFESTARIT: Lasten puistosuunnistusLasten oma kuvasuunnistus Kirkkopuistossa. Suunnistaa voi liikkuen fillarilla tai jalan.Paraatiaukiolta
12.00–15.00FILLARIFESTARIT: PyöränhuoltokurssiKaikille avoimella ja ilmaisella kurssilla opetellaan pyörän kunnossapitämisen, säätämisen ja huoltamisen perusteita. Kurssilla harjoitellaan esimerkiksi öljyämisiä, vaihteiden ja jarrujen säätämistä sekä renkaiden, sisäkumien ja muiden kuluvien osien vaihtamista. Sisältöä muokataan osallistujaryhmän mukaan. Kouluttajina toimivat JYPSin kokeneet mekaanikot.

Ilmoittautumiset kurssille viimeistään 7.5. nettilomakkeella. Kurssille mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta!

Kurssi Facebookissa
Paraatiaukio
14.00–16.00FILLARIFESTARIT: PerhepyöräretkiKaikille avoin ja ilmainen perhepyöräretki. Retkellä käydään mm. Viitaniemen liikennepuistossa. Matka on noin 12 km.

Lapset ovat mukana istuimissa, peräkärryissä, lastipyörissä tai ajavat itse.

Retkellä pidetään evästauko, joten pientä syömistä ja juomista kannattaa ottaa mukaan.

Huom! Voit halutessasi kokeilla retkellä Lastipyörälainaamon sähkölastipyörää. Jos haluat kokeilla lastipyörää, niin ole viimeistään torstaina 5.5. yhteydessä lainaamoon!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebook-tapahtumassa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Lisätietoja JYPSin perhepyöräretkistä
Paraatiaukiolta
14.00–15.30FILLARIFESTARIT: Jopo MM-fillaripulling 2022Kuka jaksaa polkaista pisimmälle vedettävän painon kanssa? Leikkimielinen, hauska ja näyttävä fillaripullingin maailmanmestaruuskisa 2022 polkaistaan Pyöräilyviikon Fillarifestareilla.

Fillaripullingissa pyörien perään on kiinnitetty painoketju. Tarkoitus on vetää ketju noin 20 metrin matka maaliin asti (full pull) – tai ainakin pidemmälle kuin samassa lähdössä polkeva toinen osallistuja. Vedettävä paino lisääntyy matkan edetessä.

Sarjoina ovat naiset ja miehet. Molempien sarjojen 3 parasta palkitaan MM-mitaleilla ja Helkaman tavarapalkinnoilla.

Tapahtuma ajetaan Helkaman Isojopoilla. Kisan muut tarvikkeet on lahjoittanut STARK. Kisaajat eivät tarvitse erityisiä varusteita osallistuakseen, normaalit ulkoiluvaatteet riittävät.

Tule osallistumaan ilmaiseksi tai seuraamaan hauskaa tapahtumaa! Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Fillaripullingin tiedote

Fillaripulling Facebookissa
Paraatiaukio
15.30–15.40 ja 15.50–16.00FILLARIFESTARIT: BMX-pyöräilynäytösJyväskyläläiset BMX-harrastajat esittäytyvät ja tekevät monenlaisia temppuja fillarin kanssa.Paraatiaukio
16.00–16.10FILLARIFESTARIT: Stand up -esitys: Jussi GustafssonJussi Gustafsson on jyväskyläläistynyt harrastajateatterinäyttelijä, stand up -koomikko ja Ken on heistä kaikkein hauskin? -kilpailun semifinalisti vuodelta 2008.

Fillarifestareilla hän tekee paluun lauteille useamman vuoden mittaiseksi venyneen taiteellisen tauon jälkeen.
Paraatiaukio
17.00FILLARIFESTARIT: PäätösFestarit päättyvät, mutta Pyöräilyviikko jatkuu vielä viikon verran!

Maanantai 9.5.

Valtakunnallinen sähköpyöräilypäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
13.00–16.30Turvallista fillarointia -webinaariKaikille kiinnostuneille avoin ja ilmainen Pyöräilyviikon valtakunnallinen webinaari pyöräilyn ja pyörällä kulkemisen turvallisuudesta. Webinaarissa perehdytään monipuolisesti pyörällä liikkumisen turvallisuuteen Suomessa. Tilaisuudessa myös julkaistaan pyöräilyjärjestöjen laatima Pyöräilijän etiketti.

Webinaarin järjestävät Suomen Pyöräilynohjaajat, JYPS / Jyväskylän Pyöräilyviikko, Pyöräilykuntien verkosto, Pyöräliitto, Pyörämatkailukeskus, Suomen Pyöräily ja Suomen Latu.

Webinaarin tallenne ja diaesitykset julkaistaan tilaisuuden jälkeen nettisivuilla.

OHJELMA

13.00–13.10 Tilaisuuden avaus, Alexander Stubb
13.10–13.40 Pyöräilyn turvallisuus Suomessa, Martti Tulenheimo, Pyöräilykuntien verkosto
13.40–14.10 Pyöräilijän liikennesäännöt, Matti Koistinen, Pyöräliitto
14.10–14.35 Pyöräilijän etiketti, Matti Pesu ja Teemu Tenhunen, Suomen Pyöräilynohjaajat ry
14.35–14.45 Maastopyöräilijän etiketti, Tanja Kyrönlahti, Suomen Latu
14.45–15.00 TAUKO
15.00–15.15 Turvallinen pyörämatkailu, Henna Palosaari ja Heli Laukkanen, Pyörämatkailukeskus
15.15–16.15 Miten kuljetaan pyörällä turvallisesti liikenteessä? -paneelikeskustelu
- osallistujat: Martti Tulenheimo, Pyöräilykuntien verkosto; Lotta Henttala, Suomen Pyöräily; Leena Piippa, Liikenneturva; Dennis Pasterstein, Helsingin poliisilaitos; Henna Hovi, Helsingin kaupunki
- paneelin tarkka ohjelma tiedotteessa
16.15–16.25 Pyöräily-yhdistysten liikennekoulutukset
16.25–16.30 Tilaisuuden yhteenveto ja jatkotoimet, Matti Pesu, Suomen Pyöräilynohjaajat ry

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIETOJA

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Webinaarin tiedote

Webinaari Facebookissa
Omalla tietokoneella
16.30–18.30Tandem-, peräkärry- ja lastipyöräretkiRetki erityisesti tandemeille, peräkärryfillareille ja lastipyörille. Mukana on vähintään useita näkövammaisten tandemeita. Myös muilla pyörillä voi osallistua!

Ajetaan rauhallista vauhtia reilun 10 kilometrin retki Jyväsjärven ympäri. Lopuksi kahvit Hotelli Albassa – näkövammaisten tandemien piloteille ilmaiset kahvit!

Kokoontuminen Kirkkopuiston Paraatiaukiolla klo 16.30 ja lähtö retkelle klo 17.

Järjestäjät JYPS, Keski-Suomen Näkövammaiset ja Sisä-Suomen poliisilaitos .

Halutessasi voit ilmoittautua mukaan Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Huom! Näkövammaisten tandemeihin kaivataan pilotteja – ks. lisätietoja Facebookin tai Nimenhuudon tapahtumasta.
Kirkkopuiston Paraatiaukiolta, Jyväskylä
17.30–19.00LiikennekoulutusHallitsetko turvallisen ajoradoilla ja muilla väylillä pyörällä kulkemisen? Miten kannattaa ryhmittäytyä risteyksissä? Kuka väistää ja ketä?

Tule mukaan kaikille avoimeen ja ilmaiseen liikennekoulutukseen!

Koulutuksessa opastetaan fiksuun fillarilla kulkemiseen kaupungeissa ja taajamissa. Perehdymme pyöräilyn liikennesääntöihin sekä harjoittelemme ajamista käytännössä.

Koulutukseen sisältyy lyhyt yleisosuus lähtöpaikalla ja sen jälkeen pyöräilemistä omilla fillareilla keskustassa.

Osallistujien kesken arvotaan 3 kpl I Cycle Jyväskylä -teepaitoja (arvo 20 €/kpl)! Kaikki osallistujat saavat I Cycle JKL -kynän.

Kouluttajina JYPSin kokeneita pyöräilynohjaajia.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai Nimenhuudossa.

Liikennekoulutusten nettisivu
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
17.30–18.45Fillarikoulu 5–7-vuotiailleJYPSin Fillarikoulu kaikille 5–7-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 9.5., ke 11.5., ma 16.5. ja ke 18.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulun nettisivu
Laajavuori, Laajavuorentie 15, Jyväskylä
17.30–18.45Fillarikoulu 8–13-vuotiailleJYPSin Fillarikoulu kaikille 8–13-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 9.5., ke 11.5., ma 16.5. ja ke 18.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulun nettisivu
Laajavuori, Laajavuorentie 15, Jyväskylä

Tiistai 10.5.

Valtakunnallinen Pyörällä töihin -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä töihinPyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat kaikki keskisuomalaiset fillaroimaan duuniin Pyörällä töihin -päivänä!

Osallistu kulkemalla fillarilla töihin ja jatka haastetta kutsumalla tuttusi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Työnantajat voivat osallistua Pyörällä töihin -päivään esimerkiksi palkitsemalla fillaroivia työntekijöitään. Palkitseminen voi olla vaikkapa ilmainen aamiainen työpaikalla tai pyöränhuoltolahjakortin arvonta.

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä töihin -päivän tiedote

Pyörällä töihin -päivä Facebookissa
Keski-Suomi
07.00–10.00Ilmainen fillariaamiainenPyörällä töihin -päivän kunniaksi ilmainen kaurapuuroaamiainen kahveineen ja jälkkärilakupatukoineen 300 ensimmäiselle töihin fillaroivalle!

Puuro on gluteenitonta Virtasalmen Viljatuotteen tuottamaa sekä kahvi ja tee Reilua kauppaa. Lakut ovat Pandan valmistamia.

Lisäksi tapahtumassa saa ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuun sekä voi liittyä JYPSin jäseneksi kampanjahintaan ja ostaa I Cycle JKL -teepaitoja ja -huppareita.

Tapahtuman järjestää JYPS / Pyörällä pääsee -hanke yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Puurohiutaleet tarjoaa Virtasalmen Viljatuote. Puuron laittaa Päijänne-risteilyt Hilden ja kustantaa Liikenneturva.

Tervetuloa aamiaiselle – ja kiitos kun kuljet pyörällä!

Fillariaamiaisen tiedote

Fillariaamiainen Facebookissa
Jyväsjärven satama, Suomen Suvi -laiva, Satamakatu 8, Jyväskylä
18.00–20.30Tutustu maastopyöräilyynPyöräilyviikon tutustuminen maastopyöräilyyn.

Ajetaan rauhallisesti reilun parin tunnin lenkki poluilla ja muilla maastoreiteillä. Ohessa ryhmän mukaan tietoa maastopyöräilystä.

Ota mukaan maastopyörä, kypärä, pitkäsormiset käsineet, juotavaa sekä hieman syötävää. Ajolasit ovat suositeltavat.

Jos sinulla ei ole omaa maastopyörää, niin voit vuokrata Laajiksesta tavallisen tai sähkömaastopyörän 10 %:n alennuksella – alennuksen saat maksaessasi vuokran paikan päällä ja mainitessasi lähteväsi Pyöräilyviikon lenkille.

Tarvittaessa lisävinkkejä löytyy JYPSin yhteislenkkisivulta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
18.00–20.30Metsäsuomalainen Vesanka -pyöräretkiKaikille avoin retki Metsäsuomalainen Vesanka -lähipyörämatkailureitillä.

Reipas retki mukavan lyhyiden metsätaipaleiden läpi palkitsee raikkaudellaan pyöräilijää. Laajavuoren hyppyrimäen takaosan voi bongata näiden metsätaipaleiden maisemassa. Retken reitti kulkee niin leveän maantien laitaa, pyöräteitä kuin hiekkateitäkin ja on kohtalaisen mäkinen. Pyöräillään rauhallista vauhtia noin 30 kilometriä.

Matkaan voi lähteä joko omalla pyörällä tai lainata sähköpyörää Lastipyörälainaamon valikoimasta – jos haluat ajaa sähköpyörällä, niin laita etukäteen viestiä lainaamolle!

Retken tarjoaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n Pyöräile kylille -hanke. Retken päätteeksi toivomme retkeläisiltä palautetta reitistä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Keskiviikko 11.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kouluun -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä kouluunPyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat keskisuomalaiset lapset, nuoret ja opiskelijat fillaroimaan kouluun sekä vanhemmat ja koulut edistämään koulumatkojen kulkemista fillarilla Pyörällä kouluun -päivänä!

Osallistu pyöräilemällä kouluun ja haasta myös kaverisi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Vanhemmat voivat osallistua päivään kannustamalla lastansa fillaroimaan, huoltamalla tai huollattamalla lapsen pyörän, hankkimalla lapselle uusia pyöräilyvarusteita, vähentämällä tarpeettomia koulukuskauksia, organisoimalla pyöräilevän koulubussin omalle asuinalueelle…

Koulut voivat osallistua järjestämällä fillaritoimintaa. Toiminta voi olla pyöräretkiä, pyörien kuntotarkastus, pyöränhuolto- tai fiksun fillaroimisen opetusta, pyöräilyaiheinen aamunavaus, pyöräparkkien tai koulumatkareittien kunnon selvittämistä ja parannusehdotuksien laadintaa, pyöräilymerkin suorittaminen...

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä kouluun -päivän tiedote

Pyörällä kouluun -päivä Facebookissa
Keski-Suomi
09.00–13.00Pyörällä kouluun -tapahtumaOppilaille liikennesääntöopetusta, ajotaitorata, pyörien kuntotarkastus jne. Mukana JYPS, Jyväskylän kaupunki, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen fillaripoliisit.
Keski-Palokan koulu, Saarijärventie 56, Jyväskylä
13.00–16.00Kyllä pyörille -seminaariPerehdytään parhaisiin pyöräilyn edistämisen käytäntöihin sekä pyörällä kulkemisen tilanteeseen Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Tavoitteena on kehittää pyöräilyolosuhteita ja lisätä fillarilla liikkumista.

Seminaarin järjestää JYPS / Pyörällä pääsee -hanke yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

OHJELMA

(12.00 Omakustanteinen lounas Semman kahvila Novellissa)
13.00 Seminaarin avaus, liikennejärjestelmäpäällikkö Hannu Onkila, Jyväskylän kaupunki
13.05 Fillarilla kouluun? – koulumatkapyöräilyn suosio ja haasteet lasten näkökulmasta; pohjana Jyväskylän alakoululuokkien pyöräilykysely 2022, Maija Savolainen, JYPS
*** fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma ottaa vastaan pyöräilykyselyn tulokset ja esittää kommenttipuheenvuoron
13.30 Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen investointiavustukset sekä muut valtakunnalliset kuulumiset, Virpi Ansio, Traficom
14.00 Jyväskylän uudet pyöräväylät: esimerkiksi Yrjönkadun pyöräkatu, Puistokadun pyörätiet ja Kankaan baana, Johanna Savolainen, Jyväskylän kaupunki
14.25 Vesangantien ja Kinkovuorentien uudet jalankulku- ja pyöräilyväylät, Janne Jaatinen ja Petri Teerimäki, Keski-Suomen ELY-keskus
14.50 Laadukas pyöräpysäköinti, Antti Neuvonen, Bikeep
15.15 Keski-Suomen liityntäpysäköintistrategia, Hanna Kunttu, Keski-Suomen liitto
15.30 Oulun pyöräteiden talvikunnossapidon parhaat ratkaisut, Pekka Tahkola, Navico
16.00 Seminaari päättyy

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIETOJA

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Seminaarin tiedote

Seminaari Facebookissa
Kaupunginkirjaston Wolmarinsali, Vapaudenkatu 39–41, Jyväskylä, tai omalla tietokoneella Pyöräilyviikon Facebook-sivulla
16.00–18.00Vaikuttajien PyöräilyJyväskylän ja Keski-Suomen päättäjille tarkoitetulla retkellä jatketaan keskustelua Kyllä pyörille -seminaarin aiheista sekä käydään tutkimassa keskusta-alueen pyöräväyliä ja -parkkeja paikan päällä – esimerkiksi Yliopistonkadun ja Puistokadun pyöräteitä, Yrjönkadun tulevaa pyöräkatua, 2-suuntaista pyöräilyä 1-suuntaisella ajoradalla Puutarhakadulla sekä Kankaan baanaa.

Lähde retkelle omalla fillarilla – ota yhteyttä, jos tarvitset lainasähköpyörää!

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Retken tiedote
Kaupunginkirjastolta, Vapaudenkatu 39–41, Jyväskylä
14.00–18.00Tee se itse -pyöränhuoltopäiväTule opettelemaan pyöränhuoltoa ammattilaisten ohjauksessa.

Tapahtuma Facebookissa

Käsityön museon nettisivut
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä
17.30–18.45Fillarikoulu 5–7-vuotiailleJYPSin Fillarikoulu kaikille 5–7-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 9.5., ke 11.5., ma 16.5. ja ke 18.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulun nettisivu
Laajavuori, Laajavuorentie 15, Jyväskylä
17.30–18.45Fillarikoulu 8–13-vuotiailleJYPSin Fillarikoulu kaikille 8–13-vuotiaille tytöille ja pojille kunnosta ja taidoista riippumatta.

Fillarikoulussa perehdytään ohjatusti pyöräilyn perustaitoihin eli pyöränkäsittelyyn ja turvalliseen liikenteessä pyöräilemiseen sekä pyöräilyn alalajeihin, erityisesti maastopyöräilyyn.

Fillarikoulun kautta on helppoa ja turvallista aloittaa pyöräilyharrastusta. Fillarikoulusta saa myös oppia yleisesti pyörällä kulkemiseen ja liikenteessä liikkumiseen.

Fillarikoulu kokoontuu ma 9.5., ke 11.5., ma 16.5. ja ke 18.5.

Huom! Koulu on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Fillarikoulun nettisivu
Laajavuori, Laajavuorentie 15, Jyväskylä
17.30–19.00Tutustu trialpyöräilyynTule kokeilemaan trialpyöräilyä JYPSin trialryhmään! Oma pyörä kannattaa ottaa mukaan, järjestäjillä on myös muutama kokeilupyörä lainattavaksi.

Soveltuu parhaiten 3–18-vuotiaille.

JYPSin fillaritrial-ryhmän nettisivut
Keljonkankaan trial-parkki, Soratie 11, Jyväskylä
18.00–20.30Tutustu maantiepyöräilyynPyöräilyviikon toinen tutustuminen maantiepyöräilyyn. Ensimmäinen tutustuminen on sunnuntaina 8.5.

Ajetaan maantiepyöräilylenkki rauhallisella vauhdilla. Pidetään useita taukoja, joilla kerrotaan maantiepyöräilystä ja sen harrastamisesta.

Maantiepyörä suositeltava ja kypärä pakollinen.

Järjestäjänä JYPS.

Ilmoittaudu mukaan Facebook-tapahtumassa tai JYPSin Nimenhuudossa.

Lisätietoja maantiepyöräilystä JYPSin sivuilla
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä
18.00–21.00Lintutorni- ja luontopyöräretkiKaikille avoin lintutorni- ja luontokohdepyöräretki. Pyöräillään rauhallista vauhtia noin 30 kilometriä. Retken aikana vieraillaan lintutorni- ja luontokohteissa. Pysähdyksiä varten retkelle voi halutessaan napata mukaan kiikarit.

Ajetaan pääasiassa asfaltti- ja hiekkapintaisia pyöräteitä pitkin. Lähes millä tahansa pyörällä voi osallistua.

Lähtö Aren aukiolta. Paluu lopuksi samaan paikkaan.

Jatkuvalla sateella ei retkeä ajeta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Torstai 12.5.

Valtakunnallinen Pyörällä treeneihin -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
13.00–17.00Keski-Suomen pyöräilyfoorumi: fillarireittien ja -ratojen toteuttaminenKaikille avoin ja ilmainen foorumi, joka keskittyy tällä kertaa erityisesti pyöräreitteihin ja -ratoihin sekä niiden toteuttamiseen.

Foorumin järjestävät yhteistyössä JYPS / Pyörällä pääsee -hanke, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän Latu.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

OHJELMA

(12.00 Omakustanteinen lounas Monnarin Lounaskahvilassa)
13.00 Avaus, Ari-Pekka Liukkonen, Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja
13.05 Maastopyöräreittien rakentaminen, Pekka Tahkola, Syöte ja Navico
13.35 Talvipyöräilyreittien toteuttaminen, Timo Veijalainen, Kittilän kunta
14.05 Maastopyöräily Leivonmäen ja Isojärven kansallispuistoissa, Maija Mikkola, Metsähallitus
14.35 Maastis-reitin edistäminen, Janne Ahola ja Noora Kakko, Jyväskylän kaupunki
15.00 TAUKO – Keski-Suomen liitto tarjoaa sämpyläkahvit osallistujille
15.15 South by Cycle – miten reitistö toteutettiin ja miten kunnat hyötyvät pyörämatkailusta?, Ville Vuorelma, Raaseporin kaupunki, sekä Taneli Roininen ja Henna Palosaari, Pyörämatkailukeskus
15.45 Pyöräile kylille -reitit, Paula Wilkman, JAPA ry
16.05 Pumppiratojen toteuttaminen, Juhana Koivisto, Trail It
16.30 BMX-rata Jyväskylään?, Ari Häyrinen, Outi Leinonen ja Osmo Polas, JYPS

Esitysten lopuksi on aikaa kysyä ja keskustella aiheista.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIETOJA

Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella!

Foorumin tiedote

Foorumin Facebook-tapahtuma
Hipposhallin auditorio, Kuntoportti 3, Jyväskylä, tai omalla tietokoneella Pyöräilyviikon Facebook-sivulla
18.00–20.30Tutustu maastopyöräilyynPyöräilyviikon tutustuminen maastopyöräilyyn.

Ajetaan rauhallisesti reilun parin tunnin lenkki poluilla ja muilla maastoreiteillä. Ohessa ryhmän mukaan tietoa maastopyöräilystä.

Ota mukaan maastopyörä, kypärä, pitkäsormiset käsineet, juotavaa sekä hieman syötävää. Ajolasit ovat suositeltavat.

Jos sinulla ei ole omaa maastopyörää, niin voit vuokrata Laajiksesta tavallisen tai sähkömaastopyörän 10 %:n alennuksella – alennuksen saat maksaessasi vuokran paikan päällä ja mainitessasi lähteväsi Pyöräilyviikon lenkille.

Tarvittaessa lisävinkkejä löytyy JYPSin yhteislenkkisivulta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, Jyväskylä

Perjantai 13.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kauppaan -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
00.00–23.59Pyörällä kauppaanPyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat keskisuomalaiset käymään kauppa-asioillaan fillarilla Pyörällä kauppaan -päivänä!

Osallistu käymällä fillarilla kaupassa ja jatka haastetta kutsumalla tuttusi mukaan esimerkiksi Facebook-tapahtumassa!

Myös kaupat voivat osallistua päivään esimerkiksi pyörällä kulkeville tarjottavilla alennuksilla tai palkitsemisilla, käynnistämällä pyöräpysäköinnin parantamishankkeen tai vaikuttamalla parempien pyöräväylien puolesta.

Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä!

Pyörällä kauppaan -päivän tiedote

Pyörällä kauppaan -päivä Facebookissa

Huom! Muista myös Pyöräilyviikon edut fillarilla kulkeville.
Keski-Suomi
00.00–23.59Pyörällä kauppaan – ja laku kaupan päälle!Käy tänä päivänä fillarilla kampanjassa mukana olevissa liikkeissä – ja saat lakupatukan kaupan päälle! Lakun saa esittämällä fillarin avainta.

Kiitos kun kuljet pyörällä!

Kampanjassa mukana olevia liikkeitä:

- ARTLO Taidetarvike, Gummeruksenkatu 9, Jyväskylä
- Buugi-liikunta- ja hyvinvointikeskus, Sykeraitti 7–9, Jyväskylä
- Jyväs-Optiikka, Kauppakatu 5, Jyväskylä
- Ride Cycle Store, Tourulantie 11, Jyväskylä
- Stark, Aholaidantie 10, Jyväskylä

Huom! Lakuja on tietty määrä per liike, joten niitä ei välttämättä riitä kaikille.

Jos haluatte liikkeenne mukaan, niin ilmoittakaa siitä sähköpostilla: maija.savolainen (ät) jyps.fi.
Jyväskylä
13.00–15.00HoivakotipyöräilyAkseli ja Elina -hoivakodin asukkaita viedään fillaroimaan ja ulkoilemaan Biketaxin riksapyörillä ja kaupungin riksapyörällä.

Järjestäjinä Akseli ja Elina, Biketaxi, JYPS sekä Lastipyörälainaamo.
Akseli ja Elina, Väinönkatu 44, Jyväskylä

Lauantai 14.5.

Valtakunnallinen pyörämatkailupäivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
12.00–14.0019. Harju MTB / Keski-Suomen maastomestaruusPerinteinen näyttävä maastopyörätapahtuma, jossa poljetaan keskustan Harjulla. Tule katsomaan tai haastamaan itsesi osallistumalla! Tapahtuma on osa Keski-Suomen pyöräilycupia eli Ride Cycle Store Cupia.

Harju MTB:n nettisivu

Harju MTB Facebookissa
Harju, Oikokatu 7, Jyväskylä
18.00–22.00YöpyöräilyPyöräilyviikon perinteinen Yöpyöräily.

Fillaroidaan rauhallista vauhtia asfaltoituja ja hiekkapintaisia väyliä Muuratsaloon, jossa kävelemme vuoren laelle ihailemaan maisemia Päijänteelle ja vierailemme rannalla nuotiopaikalla grillaamassa omat eväät. Myös reitin varrella on luvassa luonto- ja maisemakohteita.

Pyöräiltävää matkaa kertyy reilut 40 km. Pyrimme saamaan retkelle useita ohjaajia siten, että osallistujat voitaisiin jakaa kevyempään, suoremmin etenevään, ja enemmän pikkuväyliä kiertelevään ajoryhmään.

Huom! Jos haluat ajaa lyhyemmästi, niin retkelle voi lähteä myös Keljon kiertoliittymästä Länsi-Päijänteentien, Myllyjärventien ja Keljonkankaantien risteyksestä noin klo 18.20. Matkaa kertyy tällöin noin 8 km vähemmän.

Osallistujien kesken arvotaan 2 pyörän ledivalosarjaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Facebookissa tai JYPSin Nimenhuudossa.
Aren aukiolta, Puistokatu 1, tai noin klo 18.20 Keljon kiertoliittymästä, Jyväskylä

Sunnuntai 15.5.

Valtakunnallinen Pyörällä kaiken ikää -päivä
Mobiililaitteella vieritä ohjelmanäkymää sivulle nähdäksesi tapahtumakuvauksen ja -paikan.

AIKATAPAHTUMAKUVAUSPAIKKA
12.00–16.00Jyväskylän 19. KuvasuunnistusSuunnistetaan rastikohteisiin kuvien avulla. Rastit pitää ensin tunnistaa ja sen jälkeen löytää. Rastikohteina on 12 nähtävyyttä ja vähintään 6 kiertämällä osallistuu palkintoarvontoihin. Pääpalkintona kaikki rastit kiertäneiden kesken on Ride Cycle Storen 300 euron arvoinen pyörälahjakortti!

Mainos julkaistaan tapahtuman nettisivulla ja Facebookissa aamulla 15.5.

Kuvasuunnistuksen nettisivu

Kuvasuunnistus Facebookissa
Jyväskylä