Tiedote: Liikuntapääkaupunki Jyväskylässä vietetään Pyöräilyviikkoa 28.8.–5.9.2021

Kuva: Touho Häkkinen.

Liikuntapääkaupunki Jyväskylässä vietetään Pyöräilyviikkoa 28.8.–5.9.

Jyväskylän Pyöräilyviikko kannustaa jälleen hyppäämään fillarin selkään. Pitkittyneen koronatilanteen vuoksi viikko siirrettiin toukokuulta elo–syyskuun taitteeseen. Ohjelmaa on hieman supistettu, mutta edelleen Jyväskylän Pyöräilyviikko on Suomen laajin ja monipuolisin.

19. kertaa järjestettävään Pyöräilyviikkoon sisältyy noin 40 tapahtumaa. Viikon tavoitteena on lisätä pyörällä kulkemista jokapäiväisessä arjessa. Pyöräilyviikon suojelijana toimii tällä kertaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Lenkkejä, oppia ja kuvasuunnistusta

Viikon ohjelmassa on luvassa lenkkejä ja retkiä sekä maantiellä että maastossa. Fillarilla ajetaan yhtä lailla päiväsaikaan kuin valojen kanssa pimeällä. Tapahtuma starttaa avausviikonloppuna 28.–29.8. Fillarifestareiden merkeissä. Tarjolla on esimerkiksi Pyöräparaati, BMX-pyöräilynäytöksiä sekä MM-fillaripullingkisailu.

Oppia on jaossa esimerkiksi maanantaina 30.8. kaupunkipyöräilykoulutuksessa, jossa opastetaan liikkumaan fiksusti kaupunkialueella ja taajamissa.

Pyöräilyviikon päättää suosittu Jyväskylän Kuvasuunnistus, joka haastaa kävelemään tai pyöräilemään sekä etsimään kaupungin nähtävyyskohteita sunnuntaina 5.9. klo 12–16.

Fillarilla töihin, kouluun ja kauppaan

Viikolla on useita valtakunnallisia teemapäiviä: esimerkiksi Pyörällä töihin 31.8., Pyörällä kouluun 1.9. ja Pyörällä kauppaan 3.9. Pyöräilyviikko, JYPS ja Jyväskylän kaupunki haastavat kaikki keskisuomalaiset osallistumaan teemapäiviin. Mukaan kannustetaan myös yrityksiä, yhdistyksiä ja kouluja.

Pyörällä kulkeminen on useimmiten helpoin ja nopein tapa edetä paikasta toiseen. Myös tavarat kulkevat näppärästi mukana repussa, laukussa, peräkärryssä tai lastipyörässä. Sähköpyörällä ajomatkat kevenevät entisestään.

Pyöräilyn edistämiseksi työnantajien kannattaa palkita polkupyörällä kulkevia työntekijöitään – niin paljon hyötyjä fillarointi tuo tullessaan. Vanhemmat voivat kannustaa lapsiaan pyöräilemään esimerkiksi kouluun sen sijaan, että matka taitettaisiin autokyydillä. Liikekiinteistöt voivat edesauttaa pyöräilyä investoimalla kunnollisiin pyöräparkkeihin.

Pyörällä kulkevia kiitetään tiistaina 31.8. ilmaisella aamiaisella. Kaurapuuroaamupala katetaan Jyväskylän sataman Suomen Suvi -laivaan.

Kyllä pyörille – pyöräilyä halutaan edistää valtakunnallisesti

Valtioneuvoston päätöksen mukaan pyörämatkojen määrää pyritään lisäämään 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Jyväskylän kaupungin pyöräilynedistämisohjelmassa tavoitellaan pyöräilyn kulkutapaosuuden kaksinkertaistamista vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteiden saavuttaminen toisi mittavat taloudelliset hyödyt.

WHO:n mukaan jokainen uusi pyörällä liikkuva säästää yhteiskunnan terveysmenoja 0,7 euroa ajettua kilometriä kohden. Liikenne- ja viestintäministeriö on laskenut, että kävely- ja pyörämatkojen lisääminen 20 prosentilla toisi 4 miljardin euron terveyshyödyt.

Fillarilla kulkemisen edistämiseen ja pyöräilyolosuhteisiin paneudutaan Kyllä pyörille -webinaarissa ja Vaikuttajien Pyöräilyllä keskiviikkona 1.9. Seminaarissa ja retkellä kuullaan Suomen parhaista pyöräilyn edistämisen käytännöistä.

Toimintaohjeita koronan varalta

Pyöräilyviikonkin tapahtumiin voi osallistua vain täysin terveenä ja oireettomana. Osallistujia muistutetaan lisäksi hyvästä hygieniasta ja riittävistä etäisyyksistä. Suositeltavaa on ottaa rokotus ennen tapahtumiin osallistumista.

Pyöräilyviikon järjestäjät

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi JAPA, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos. Viikon rahoittavat Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viikko sisältyy JYPSin Fillarilla liikkeellä -hankkeeseen, joka toteutetaan liikkumisen ohjauksen valtionavulla.

Viikon koko ohjelmaan voi tutustua sivuilla www.pyorailyviikko.fi. Infoa on kattavasti myös Facebookissa: www.facebook.com/Pyorailyviikko.

Lisätietoja

  • projektipäällikkö Teemu Tenhunen, teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195
  • fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, Jyväskylän kaupunki, kati.kankainen (ät) jyvaskyla.fi, 050 350 5359