Jyväskylän Pyöräilyviikko on osa valtakunnallista Pyöräilyviikkoa. Suomen laajinta, monipuolisinta ja suosituinta Pyöräilyviikkoa vietetään Jyväskylässä jo 20. kerran – eli kyseessä on juhlavuosi!

Viikko tarjoaa jälleen ilmaista ja kaikille avointa fillariohjelmaa jokaiseen makuun. Viikon jokaisena päivänä on tarjolla pyöräilyteemaisia tapahtumia. Viikkoon sisältyy noin 60 ohjelmanumeroa. Ohjelma päivitetään näille sivuille huhtikuun loppuun mennessä.

Pyöräilyviikon suojelijana ja avaajana toimii Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Tämän vuoden Pyöräilyviikon valtakunnallisena teemana on ”Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn.” Teema näkyy Jyväskylän Pyöräilyviikolla useissa tapahtumissa ja tiedotteissa.

Tule mukaan fillaroinnin juhlaan!

Pyöräilyviikolla edistetään fillarilla kulkemista ja pyöräilyolosuhteita

Pyöräilyviikkoa järjestetään fillarilla kulkemisen edistämiseksi ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Pyöräily on liikennemuoto, jonka osuutta matkoista kannattaa ja voidaan merkittävästi lisätä. Pyörä on erityisesti taajamissa nopea, sujuva ja edullinen liikenneväline. Pyörällä kulkeminen myös parantaa terveyttä, vähentää päästöjä ja säästää yhteiskunnan arvokasta omaisuutta, katutilaa. Fillaroiva taajama on menestyvä, terveellinen ja turvallinen.

Pyörällä liikkumisen edistäminen on erittäin kannattavaa. Helsingissä tehdyn tutkimuksen perusteella yksi pyöräilyyn investoitu euro tuo yhteiskunnalle takaisin jopa 8 €. WHO:n mukaan jokainen uusi fillarilla liikkuva säästää yhteiskunnan terveysmenoja 0,7 € polkaistua kilometriä kohden. Tanskalaiset ovat selvittäneet, että jokainen pyörällä kuljettu kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 €. Lisätietoja pyörällä kulkemisen taloushyödyistä löytyy esimerkiksi täältä.

Tällä hetkellä pyörällä kuljetaan Jyväskylässä 16 % matkoista. Kaupungin tavoite on lisätä osuus 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Pyöräilyviikko sosiaalisessa mediassa

Löydät meidät Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Hashtagit #jklpyöräilee, #wecyclejkl ja #pyöräilyviikko kannustavat fillaroimaan entistä enemmän!

Viikon tapahtumia julkaistaan Facebookissa. Ilmoittaudu ensimmäisenä viikon yleiseen FB-tapahtumaan! Facebookia seuraamalla pysyt parhaiten kärryillä viikon suunnittelun etenemisestä.

Pyöräilyviikon järjestäjät ja rahoitus sekä tukijoista

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä.

Viikko toteutetaan Jyväskylän kaupungin sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rahoituksella. Viikko sisältyy JYPSin Pyörällä pääsee -hankkeeseen, joka on saanut Traficomilta liikkumisen ohjauksen valtionavustusta.

Muita viikon järjestäjiä ovat JAPA ry, Sisä-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva.

Viikon yhteistyökumppanit on esitelty etusivulla!

Toiminta koronan varalta

Viikon livetapahtumiin voi osallistua ainoastaan terveenä ja oireettomana. Muistetaan myös hyvä hygienia ja riittävät etäisyydet osallistuttaessa. Suosittelemme vähintään tuplarokotusta ennen osallistumista. Lähes kaikki viikon tapahtumat pidetään ulkona.

Järjestämään tai tukemaan Pyöräilyviikkoa?

Pyöräilyviikko järjestetään suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Kun haluat tulla mukaan järjestämään huikeaa viikkoa, tukemaan viikkoa taloudellisesti tai sinulla on muuta asiaa, niin ota yhteyttä: Teemu Tenhunen, teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195. Voit myös tutustua viikon yhteistyötarjoukseen.

Viikon julistetta saa tulostaa ja levittää vapaasti. Juliste löytyy jpg– ja pdf-versioina.