Vasemmalla Pyöräilyviikon suojelija, Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Jukka Lehtinen fillariparaatissa 2018.

Jyväskylän Pyöräilyviikko on osa valtakunnallista Pyöräilyviikkoa. Suomen laajinta, monipuolisinta ja suosituinta Pyöräilyviikkoa vietetään Jyväskylässä jo 21. kerran.

Viikko tarjoaa jälleen ilmaista ja kaikille avointa fillariohjelmaa jokaiseen makuun. Viikon jokaisena päivänä on tarjolla pyöräilyteemaisia tapahtumia. Viikkoon sisältyy noin 70 ohjelmanumeroa.

Tämän vuoden Pyöräilyviikon valtakunnallisena teemana on ”Pyöräpysäköinti – oikea ratkaisu oikeaan paikkaan”. Teema näkyy Jyväskylän Pyöräilyviikollakin tapahtumissa ja tiedotteissa.

Jyväskylän Pyöräilyviikon 2023 suojelijana ja avaajana toimii Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Jukka Lehtinen.

Tule mukaan fillaroinnin juhlaviikolle!

Pyöräilyviikolla edistetään fillarilla kulkemista ja pyöräilyolosuhteita

Pyöräilyviikkoa järjestetään fillarilla kulkemisen edistämiseksi ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Pyöräily on liikennemuoto, jonka osuutta matkoista kannattaa ja voidaan merkittävästi lisätä. Pyörä on erityisesti taajamissa nopea, sujuva ja edullinen liikenneväline. Pyörällä kulkeminen myös parantaa terveyttä, vähentää päästöjä ja säästää yhteiskunnan arvokasta omaisuutta, katutilaa. Fillaroiva taajama on menestyvä, terveellinen ja turvallinen.

Pyörällä liikkumisen edistäminen on erittäin kannattavaa. Helsingissä tehdyn tutkimuksen perusteella yksi pyöräilyyn investoitu euro tuo yhteiskunnalle takaisin jopa 8 €. WHO:n mukaan jokainen uusi fillarilla liikkuva säästää yhteiskunnan terveysmenoja 0,7 € polkaistua kilometriä kohden. Tanskalaiset ovat selvittäneet, että jokainen pyörällä kuljettu kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 €. Lisätietoja pyörällä kulkemisen taloushyödyistä löytyy esimerkiksi täältä.

Tällä hetkellä pyörällä kuljetaan Jyväskylässä 16 % matkoista. Kaupungin tavoite on lisätä osuus 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Pyöräilyviikko sosiaalisessa mediassa

Löydät meidät Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Hashtagit #jklpyöräilee, #wecyclejkl, #pyöräilyviikko ja #jklpyöräilyviikko kannustavat fillaroimaan entistä enemmän!

Osa viikon tapahtumista julkaistaan Facebookissa. Ilmoittaudu ensimmäisenä viikon yleiseen FB-tapahtumaan! Facebook-sivua seuraamalla pysyt parhaiten satulassa viikon toiminnasta.

Pyöräilyviikon järjestäjät ja rahoitus sekä tukijoista

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä.

Viikko toteutetaan Jyväskylän kaupungin sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rahoituksella. Viikko sisältyy JYPSin Fillarilla pääsee -hankkeeseen, joka on saanut Traficomilta liikkumisen ohjauksen valtionavustusta.

Muita viikon järjestäjiä ovat JAPA ry, Sisä-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva.

Viikon yhteistyökumppanit on esitelty etusivulla!

Järjestämään tai tukemaan Pyöräilyviikkoa?

Pyöräilyviikko järjestetään suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Kun haluat tulla mukaan järjestämään huikeaa viikkoa, tukemaan viikkoa taloudellisesti tai sinulla on muuta asiaa, niin ota yhteyttä: Teemu Tenhunen, teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195. Voit myös tutustua viikon yhteistyötarjoukseen.

(Sähköposteissa on ollut haasteita viime aikoina – jos osoite ei toimi, niin lähetä uudelleen: teemu.j.tenhunen (ät) gmail.com.)

Pyöräilyviikon juliste ilmoitustaululle?

Pyöräilyviikon julistetta saa vapaasti printata esimerkiksi työpaikkojen ilmoitustauluille kiinnitettäväksi.