INFO

Valtakunnallinen Pyöräilyviikko 4.–12.5.2019

Viikon suojelija ja avaaja, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Jyväskylän Pyöräilyviikko on osa valtakunnallista Pyöräilyviikkoa. Suomen laajinta, näyttävintä ja suosituinta Pyöräilyviikkoa vietetään Jyväskylässä jo 17. kerran.

Viikko tarjoaa jälleen fillariohjelmaa jokaiseen makuun. Viikon jokaisena päivänä on tarjolla lukuisia pyöräilyteemaisia tapahtumia. Luvassa on myös useita koko Pyöräilyviikon kestäviä kampanjoita ja kilpailuita. Ohjelmaan sisältyy kaikkiaan kymmeniä tapahtumia.

Tämän vuoden Pyöräilyviikkomme suojelijana toimii Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Lähiluonto ja kulttuurikohteet tutuksi!

Vuoden 2019 Pyöräilyviikon valtakunnallinen teema on Lähiluonto ja kulttuurikohteet tutuksi! Pyörä on oiva kulkupeli siirtyä niin luonto- kuin kulttuurikohteiden luokse. Valtakunnallista pyörämatkailupäivää vietetään lauantaina 11.5.

Missä luonto- ja kulttuurikohteissa sinä voisit vierailla fillarilla?

Pyöräilyviikolla edistetään fillarilla kulkemista ja pyöräilyolosuhteita

Pyöräilyviikkoa järjestetään fillarilla kulkemisen edistämiseksi ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi. Pyöräily on liikennemuoto, jonka osuutta matkoista kannattaa ja voidaan merkittävästi lisätä. Pyörä on erityisesti taajamissa nopea, sujuva ja edullinen liikenneväline. Pyörällä kulkeminen myös parantaa terveyttä, vähentää päästöjä ja säästää yhteiskunnan arvokasta omaisuutta, katutilaa. Pyöräilevä taajama on menestyvä, terveellinen ja turvallinen.

Pyörällä liikkumisen edistäminen on erittäin kannattavaa. Helsingissä tehdyn tutkimuksen perusteella yksi pyöräilyyn investoitu euro tuo yhteiskunnalle takaisin jopa 8 €. WHO:n mukaan jokainen uusi pyörällä liikkuva säästää yhteiskunnan terveysmenoja 0,7 € polkaistua kilometriä kohden. Tanskalaiset ovat selvittäneet, että jokainen pyörällä kuljettu kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 €. Lisätietoja pyörällä kulkemisen taloushyödyistä löytyy esimerkiksi täältä.

Tällä hetkellä pyörällä kuljetaan Jyväskylässä 13 % matkoista. Kaupungin tavoite on lisätä osuus 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Pyöräilyviikko sosiaalisessa mediassa

Löydät meidät myös Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Hashtag #jklpyöräilee kannustaa meitä kaikkia pyöräilemään entistäkin enemmän!

Merkitse viikko kalenteriin ja tule mukaan fillaroimaan! Voit myös käydä klikkaamassa itsesi FB-tapahtumaan!

Pyöräilyviikon järjestäjät ja tukijoista

Pääjärjestäjinä toimivat Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry ja Jyväskylän kaupunki. JYPS kantaa suurimman vastuun viikosta. Viikko toteutetaan pääasiassa Jyväskylän kaupungin sekä Liikenne- ja viestintäviraston rahoituksella.

Muita viikon järjestäjiä ovat JAPA ry, Sisä-Suomen poliisilaitos, Liikenneturva ja Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry.

Mukaan Pyöräilyviikolle?

Pyöräilyviikko järjestetään suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Mikäli haluat tulla mukaan järjestämään huikeaa viikkoa, tukemaan viikkoa taloudellisesti tai sinulla on muuta asiaa, niin ota yhteyttä: Teemu Tenhunen, pj (ät) jyps.fi, 041 544 2195.