Tiedote: Kysy pyöräilystä, Jyväskylän kaupungin liikenneasiantuntijat vastaavat!
Jyväskylän kaupunki
Tiedote 30.4.2018
Kysy pyöräilystä, Jyväskylän kaupungin liikenneasiantuntijat vastaavat!
Jyväskylän kaupunkisuunnittelu ja Fiksu liikkuminen järjestävät pyöräilyyn liittyvän Facebook live-keskustelun perjantaina 4.5. klo 13:00-14:00 välisenä aikana.
Tule siis mukaan keskustelemaan ja jakamaan ideoitasi aiheesta Jyväskylän kaupunkisuunnittelun Facebook -sivulle. Liikenneasiantuntijamme päivystävät paikalla koko tunnin ajan.
Pyöräilymahdollisuuksia kehitetään
Jyväskylän kaupunki kehittää pyöräilymahdollisuuksia tulevina vuosina muun muassa rakentamalla uusia pyöräbaanoja ja -kaistoja sekä parantamalla nykyisiä väyliä. Matkantekoa pyörällä sujuvoitetaan myös muilla keinoin, kuten parantamalla pyöräpysäköintiä ja lisäämällä bussipysäkeille pyörätelineitä, jotka mahdollistavat polkupyörän turvallisen jättämisen pysäkille sekä kulkupelin vaihtamisen pyörästä linkkiin.
– Joillain alueilla kävelymatka bussipysäkille voi olla melko pitkä, mutta fillarilla matka kotoa pysäkille hoituisi muutamassa minuutissa. Toivoisimmekin kaupunkilaisilta ideoita bussipysäkeistä, jotka kaipaisivat pyörätelinettä ja -katosta. Tällaisia liityntäpysäkkejä on jo esimerkiksi Keljonkankaalla ja Tikkakoskella, sanoo fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen.
Lisäksi pyörällä perille löytämistä helpotetaan parantamalla pyöräteiden viitoitusta. Parhaillaan tekeillä oleva Jyväskylän pyöräliikenteen opastamisen yleissuunnitelma valmistuu piakkoin. Opasviitoituksen pilottireittinä toimii Kortepohjan ja keskustan välinen pyöräreitti, mutta tulevaisuudessa opastusta tullaan parantamaan muillakin alueilla.
Lainapyörät yleistymässä
Pyöräilyn olosuhteiden parantamisen lisäksi pyöräilyä edistetään myös liikkumisen ohjauksen keinoin, eli tiedottamalla ja kannustamalla kaupunkilaisia pyörän selkään erilaisten kampanjoiden, kokeiluiden ja uusien liikkumisen palveluiden avulla.
– Esimerkiksi erilaiset kaupunkipyöräjärjestelmät yleistyvät kovalla vauhdilla, moni suomalainen kaupunki valmistelee parhaillaan lainattavien kaupunkipyörien käyttöönottoa. Täälläkin pohditaan, millainen kaupunkipyöräjärjestelmä Jyväskylään parhaiten sopisi, Kankainen kertoo.
Pyöräily on vahvasti esillä liikuntapääkaupungissa, sillä pyöräilyn kulkumuoto-osuuden tavoitteeksi on asetettu 25 % vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaa pyöräilyn määrän kaksinkertaistumista nykytilanteeseen nähden. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta sen saavuttaminen tiiviissä kaupungissa on mahdollista. Resurssien viisas käyttö sekä osallistuvat ja hyvinvoivat asukkaat ovat osa kaupunkistrategiaa. Jyväskylässä etäisyydet ovat lyhyet, mikä antaa erinomaisen mahdollisuuden pyöräilyn suosion lisääntymiselle arjen matkoilla.
Jyväskylän kaupungin liikenneasiantuntijat ovat tavattavissa myös 5.5. järjestettävillä pyöräily- ja hyvinvointimessuilla kävelykadulla.
Lisätiedot: Fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, p. 014 266 8063, kati.kankainen@jkl.fi
liikenneinsinööri Timo Vuoriainen, p. 014 266 5144, timo.vuoriainen@jkl.fi