Tiedote: Jyväskylän Pyöräilyviikko on edistänyt fillarilla kulkemista jo 20 vuoden ajan – pyöräilyn juhlaa vietetään 6.–15.5.2022
Kuva: Touho Häkkinen.
Suomen laajin, monipuolisin ja suosituin Pyöräilyviikko viettää tänä keväänä 20-vuotisjuhlavuottaan. Viikko tarjoaa jälleen kymmeniä pyöräilyteemaisia tapahtumia, jotka ovat kaikilla avoimia ja ilmaisia. Tänä vuonna Pyöräilyviikkoa poljetaan valtakunnallisella teemalla “jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn”, ja viikon suojelijana toimii kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
Jyväskylässä on tehty vuosien ajan ansiokkaasti kampanjoita ja markkinointia pyörällä kulkemisen puolesta. Myös Pyöräilyviikko on kehittynyt, laajentunut ja monipuolistunut huimasti kahden vuosikymmenen aikana. Jyväskylästä ovat lähtöisin esimerkiksi monet valtakunnallisen Pyöräilyviikon teemat.
“Laajan yhteistyöverkoston ansiosta olemme pystyneet järjestämään hienoja tapahtumia joka vuosi. Kaikki innokkaat tahot on aina otettu Jyväskylän Pyöräilyviikolle mukaan tuomaan oma näkökulmansa pyöräilyn ilon levittämiseen”, Liikenneturvan Jyväskylän yhteyspäällikkö Leena Piippa iloitsee.
Jos ensimmäisten 10 vuoden aikana Jyväskylän Pyöräilyviikko kasvoi merkittäväksi ja verrattain suureksi tapahtumaksi, viimeiset 10 vuotta se on ollut vakiintunut osa Jyväskylän kaupungin imagoa.
“Pyöräilyviikon ansiosta pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyviä asioita on edistetty ympäri vuoden varsinkin Jyväskylän seudulla, mutta myös muualla Keski-Suomessa. Lisäksi tapahtumat antavat positiivista näkyvyyttä pyöräilyn alalla toimiville kunnille, järjestöille, yhdistyksille, kauppiaille ja yksittäisille henkilöille sekä tietysti poliisille ja muille viranomaisille”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen polkupyöräpoliisi Jouko Meriläinen mainitsee.
Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn
Toukokuussa vietettävän Pyöräilyviikon pääteemana on tällä kertaa pyöräilyturvallisuus. Pyöräily-ympäristön tulisi olla sellainen, jossa jokaisella on mahdollisuus opetella pyöräilyä, pitää yllä pyöräilytaitoaan ja siirtyä vaivattomasti paikasta toiseen pelkäämättä.
“Viikon aikana tuodaan esille etenkin pyörällä kulkemisen turvallisuuteen vaikuttavia olosuhdetekijöitä ja korostetaan sitä, että oikeus turvalliseen pyöräilyyn kuuluu ihan kaikille”, JYPSin toiminnanjohtaja Teemu Tenhunen toteaa.
Suomen kansallisena tavoitteena on lisätä pyörämatkojen määrää entisestään vuoteen 2030 mennessä. Jotta hyvä trendi jatkuisi, turvalliseen pyöräliikenteen infrastruktuuriin on panostettava. Tilastojen perusteella etenkin kriittiset alueet, kuten liittymät ja risteysalueet, on saatava nykyistä turvallisemmiksi pyörällä ja kävellen liikkuvien kannalta.
Liikenneturvan painopisteenä on nimenomaan turvallinen pyöräily. Piippa nostaa esiin esimerkiksi Pyörällä kouluun -teemapäivän, joka tukee Jyväskylässäkin opettajien tekemää pyöräilykasvatusta. Päivän tapahtumissa ovat mukana Liikenneturvan lisäksi JYPS ja Sisä-Suomen poliisilaitos.
“Tapahtuma muistuttaa opettajia ja lapsia siitä, miten päivän liikunta-annoksen saa helposti täyteen pyöräilemällä. Samalla vireystila kohenee ja oppimistulokset paranevat. Edellytyksenä toki on, että pyöräilylle taataan turvalliset olosuhteet ja lasten pyöräilytaitojen kehittymistä tuetaan suunnitelmallisella liikennekasvatuksella.”
Lisää hyötyliikuntaa arkeen fillarin selässä
Omin voimin liikkuminen fillarilla on tutkitusti järkevää paitsi terveyden myös rahapussin kannalta. Esimerkiksi lyhyet alle viiden kilometrin työ-, opiskelu- ja kauppareissut on helppo kulkea polkupyörällä auton sijaan. Samalla luonto kiittää.
Viime vuosina Jyväskylässä pyöräilyn osuus onkin ollut myönteisessä kasvussa. Kun vuonna 2009 jyväskyläläisistä 18–74-vuotiaista polkupyörällä kulki 13 prosenttia, vuonna 2019 osuus oli 16 prosenttia. Jyväskylän kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuutta tästä 16 prosentista lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2025 mennessä.
“Pyörällä kulkemisen edistämiseksi Jyväskylässä on saatu selvästi lisää vauhtia hyvien uusien pyöräväylien toteuttamiseen. Tämän soisi jatkuvan, jotta fiksu liikkuminen yleistyy”, Tenhunen tähdentää.
Pyöräilyviikolla fillarilla kulkemisen edistämistä käsitellään muun muassa Kyllä pyörille -seminaarissa ja Vaikuttajien Pyöräilyllä keskiviikkona 11.5.
Pyöräilyviikon järjestäjät
Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos.
Viikon rahoittavat Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viikko sisältyy JYPSin Pyörällä pääsee -hankkeeseen, joka toteutetaan liikkumisen ohjauksen valtionavulla.
Viikon koko ohjelmaan voi tutustua sivuilla www.pyorailyviikko.fi. Infoa on kattavasti myös Facebookissa: www.facebook.com/Pyorailyviikko. Tervetuloa mukaan fillaroinnin juhlaan!
Lisätietoja
- JYPS ry, Pyöräilyviikon projektipäällikkö Teemu Tenhunen: teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195
- Jyväskylän kaupunki, fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma, mira.juuma (ät) jyvaskyla.fi, 050 3505359