Fillaroinnin iloa Jyväskylän Pyöräilyviikolla 2.–11.5.2025 – pyöräily kuuluu kaikille ikään ja taitotasoon katsomatta

Jyväskylän Pyöräilyviikkoa vietetään toukokuussa 23. kerran. Vauhdikas viikko tarjoaa tuttuun tapaan lukuisia avoimia ja ilmaisia pyöräilytapahtumia. Pyöräilyviikon valtakunnallisena teemana on “pyöräily kuuluu kaikille”. Yhdenvertaiset liikkumismahdollisuudet kannustavat pyöräilemään.

Pyöräilyn suosion kasvuun vaikuttavat monet eriarvoisuuteen liittyvät tekijät, kuten ihmisen ikä, sukupuoli ja sosiaalinen asema. Pyörällä liikkuminen ei siis tunnu aina tasa-arvoiselta vaikkapa lapsen, ikäihmisen, liikuntaesteisen tai maahanmuuttajan mielestä. 

Yhdenvertainen liikenne huomioikin tasapuolisesti kaikenlaiset liikkujat: eri ikäiset, eri tasoiset ja eri taustaiset. Jos liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta katsotaan kaikista kokemattomimpien ja epävarmimpien näkökulmasta, silloin yleensä kuka vain pystyy pyöräilemään.

Toiset huomioiva ja yhdenvertainen liikennekäyttäytyminen rohkaisee pyörän selkään jokaista kansalaista. Siksi meitä jokaista tarvitaan sallivan ja houkuttelevan liikennekulttuurin luomiseen. Pyöräily ja katujen käyttö kuuluvat kaikille. 

Erityispyörät tarjoavat vammaisille mahdollisuuden pyöräilyyn 

Tukea tarvitsevalle vammaiselle pyöräily on tavallista kuntoilua ja arkinen liikkumisväline siinä missä kaikille muillekin pyöräilijöille. Vaikeasti vammaisille lapsille ja aikuisille on olemassa erityispyöriä kuten peräkkäin ja rinnakkain poljettavia tandemeita ja peräpyöriä.

Malike on osa Kehitysvammaisten Tukiliiton valtakunnallista toimintaa. Malike vaikuttaa siihen, että vammaiset ihmiset saisivat osallistumista edistäviä välineitä käyttöönsä omassa asuin- ja toimintaympäristössään sekä harraste- ja liikuntapaikoilla ilman korkeita rahtikustannuksia sekä säilyttämisen ja kuljettamisen haasteita.

Toimintavälineitä ovat muun muassa erityispyörät, joita Malike tarjoaa kokeiltaviksi kertaluonteisesti kokeilumaksua vastaan Tampereelta käsin. Malikkeen johtava asiantuntija Susanna Tero muistuttaa, että erityispyörillä pyöräily on turvallista silloinkin, vaikka pyöräilijällä olisi esimerkiksi hahmotus-, näkö- tai ymmärtämisen haasteita.

“Pyöräilyyn on kehitetty monenlaisia ratkaisuja, jotta kaikki voivat pyöräillä omista lähtökohdistaan käsin. Innokkaita pyöräilijöitä olisi hurjasti enemmän, mutta haasteena on saada omiin tarpeisiin soveltuva pyörä.”

Erityispyörät maksavat keskivertopyöriin verrattuna moninkertaisesti. Tavallisen lasten pyörän voi saada 200 eurolla, mutta paljon tukea tarvitsevalle lapselle pyörä voi maksaa jopa 5 000 euroa.

“Yhteiskunnan tuki erityispyörien hankintaa varten vaihtelee suuresti alueittain, eivätkä monet saa tukea. Tällöin pyörän hankinta on mahdotonta, vaikka halua ja tarvetta olisi. Kuntien tulisi yhdenvertaistaa pyöräilyä myös esimerkiksi siten, että kaupunkipyörissä olisi vaihtoehtoina yksin poljettava kolmipyörä ja rinnakkain poljettava kolmipyöräinen tandem.”

Pyöräilyn iloa erikoispyörän satulassa. Kuva: Malike / Ville Muranen.


Lapsipyöräilypormestari kannustaa lapsia ja nuoria fillaroimaan

Kun lapsi innostuu liikkumaan pienestä pitäen, aktiivinen elämäntapa säilyy monesti läpi aikuisuuden. Siksi lapsille on tärkeää luoda turvalliset ja innostavat mahdollisuudet arkiseen pyörällä liikkumiseen – niin koulu- ja harrastusmatkoihin kuin vapaa-ajan pyöräilyyn.

11-vuotias Vili Hiltunen on toiminut Jyväskylän lapsipyöräilypormestarina lukuvuoden 2024–2025 ajan. Hän on ollut vaikuttamassa Jyväskylän pyöräilymahdollisuuksiin ja kehittämässä lasten pyöräilyä.

“Vuosi lapsipyöräilypormestarina on ollut mukava. Olen päässyt osallistumaan moniin erilaisiin tapahtumiin ja vaikuttamaan pyöräilyn edistämiseen. Virkapyörä on toiminut erinomaisesti, joskin talvella olen pyöräillyt melko vähän muiden liikuntaharrastusten takia.”

Hiltusen mielestä lapsia ja nuoria saisi houkuteltua pyöräilemään enemmän rakentamalla lisää erilaisia temppuilupaikkoja, kuten pumptrackejä. Mallia voisi ottaa Rukan bikeparkista ja Korpilahden skeittiparkista, joka soveltuu erinomaisesti myös pyörällä kikkailuun.

“Koulujen pyöräparkeissa pitäisi olla talvikunnossapito tai kate sekä videovalvonta ilkivallan ehkäisemiseksi. Pyörätiet pitäisi myös aurata ja hiekoittaa nopeasti, eli talvikunnossapitoa tulisi parantaa entisestään.”

Hiltunen lähettää terveiset Jyväskylän Pyöräilyviikon osallistujille: ”Pyöräilkää viisaasti, huomioikaa muut tien käyttäjät ja muistakaa käyttää kypärää!”

Lapsipyöräilypormestari Vili Hiltunen. Kuva: Touho Häkkinen.


Pyöräilyviikon järjestäjät

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki.

Viikon rahoittavat Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viikko sisältyy JYPSin Pyörällä liikkeellä -hankkeeseen, joka toteutetaan Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavulla.

Viikon koko ohjelmaan voi tutustua sivuilla www.pyorailyviikko.fi. Infoa on kattavasti myös Facebookissa: www.facebook.com/Pyorailyviikko. Tervetuloa mukaan fillaroinnin juhlaan!

Lisätietoja

  • JYPS ry, Pyöräilyviikon projektipäällikkö Teemu Tenhunen: teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195
  • Jyväskylän kaupunki, fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma, mira.juuma (ät) jyvaskyla.fi, 050 3505359