Jyväskylän Pyöräilyviikkoa vietetään taas 5.–14.5.2023 – tällä kertaa laadukkaan ja turvallisen pyöräpysäköinnin puolesta

Jyväskylän Pyöräilyviikkoa poljetaan tänä keväänä 21. kerran. Viikko tarjoaa jälleen kymmeniä pyöräilyteemaisia tapahtumia, jotka ovat kaikilla avoimia ja ilmaisia. Tänä vuonna Pyöräilyviikon valtakunnallisena teemana on  “pyöräpysäköinti – oikea ratkaisu oikeaan paikkaan”. Pyöräpysäköintiin on kiinnitetty huomiota myös Jyväskylässä.

Toukokuussa vietettävän Pyöräilyviikon aikana keskitytään pyöräpysäköintiin sekä pysäköinnin laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen. Pyörällä liikuttaessa jokainen matka alkaa ja päättyy pyörän pysäköintiin. Myös matkan varrella voi olla tarve pysäköintiin.

Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen näkee, että asianmukaisilla pysäköintiratkaisuilla on ratkaiseva merkitys pyöräilyn edistämiseksi. Parhaimmillaan hyvä pyöräpysäköinti lisää pyörällä liikkumista, ja siksi siihen kannattaa panostaa.

“Ilman laadukasta ja varkausturvallista pyöräpysäköintiä iso osa kansalaisista jättää kokonaan pyöräilemättä. Laadukkaampi pyöräpysäköinti on monessa kaupungissa tärkeimpiä syitä, kun asukkailta kysytään, mikä saisi pyöräilemään enemmän.”

Hirvonen pitää tärkeänä etenkin runkolukitusmahdollisuutta, jonka pitäisi olla nykyisin jo itsestäänselvyys. Niin sanottu U-lukko eli kaarilukko, kettinkilukko tai taittuva nivellukko on runkolukitukseen paras ja yleensä myös vaikein murtaa. Varsinkin ohuiden ja heppoisten vaijerilukkojen murtaminen käy varkailta käden käänteessä.

Turvallisen lukitsemisen lisäksi pyöräily pitäisi nähdä vähintään yhtä sujuvana liikkumismuotona autoiluun nähden. Hyvillä pysäköintiratkaisuilla voidaan houkutella ihmisiä fillarin selkään.

“Sijainti on huipputärkeä. Pääsääntöisesti pyöräpysäköintimahdollisuus tulisi olla aina mahdollisimman lähellä pääovea tai sisäänkäyntiä ja lähempänä kuin autopysäköinti. Katettua tilaa tarvitaan lisää, ja sisätiloja pitäisi olla saatavilla pyörille ainakin kaikissa niissä kohteissa, joissa on autopysäköintiin halli tai vastaava”, Hirvonen toteaa.

Jyväskylässä tunnistetaan tarve säilytysturvalliselle pyöräpysäköinnille

Kuntien ja kaupunkien tulisi suhtautua pyöräpysäköintiin tärkeänä ja erottamattomana osana laadukasta pyöräliikenteen infraa ja siihen kohdistuvia investointeja. Hirvonen suosittelee tekemään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kesken.

“Koska pyöräpysäköinti pitää olla koko matkaketjun osalta kunnossa, tarvitaan kunnan lisäksi myös laadukkaita ratkaisuja taloyhtiöissä, työpaikoilla ja palvelukeskittymissä.”

Viime vuosina pyöräliikenteen infrastruktuuriin on kiinnitetty huomiota myös Jyväskylässä. Kaupungissa on tunnistettu tarve hyvin toimivalle, säilytysturvalliselle ja laadukkaalle pyöräpysäköinnille, mikä on osoitus pyöräilymyönteisyydestä.

Jyväskylän fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma kertoo, että kaupungilla on parhaillaan menossa keskustan pyöräpysäköintiselvitys. Sen tarkoituksena on löytää pyöräpysäköinnin näkökulmasta tärkeimmät kohteet, joissa tarvitaan etenkin säilytysturvallista pyöräpysäköintiä.

“Pyörätelineitä lisätään muun muassa infrahankkeiden yhteydessä – esimerkiksi Yrjönkadun pyöräkadulle ja Puistokadulle – ja vanhempia telineitä päivitetään runkolukittaviin telineisiin”, Juuma mainitsee.

Pyöräilyviikon järjestäjät

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry on viikon pääjärjestäjä yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi JAPA, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos.

Viikon rahoittavat Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viikko sisältyy JYPSin Fillarilla liikkeellä -hankkeeseen, joka toteutetaan liikkumisen ohjauksen valtionavulla.

Viikon koko ohjelmaan voi tutustua sivuilla www.pyorailyviikko.fi. Infoa on kattavasti myös Facebookissa: www.facebook.com/Pyorailyviikko. Tervetuloa mukaan fillaroinnin juhlaan!

Lisätietoja

  • JYPS, Fillarilla pääsee -hankkeen projektipäällikkö Teemu Tenhunen, teemu.tenhunen (ät) jyps.fi, 041 544 2195
  • Jyväskylän kaupunki, fiksun liikkumisen koordinaattori Mira Juuma, mira.juuma (ät) jyvaskyla.fi, 050 350 5359